ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Наставак и оснаживање сарадње са Републиком Казахстан

У Ужицу је недавно отворен почасни конзулат Казахстана, као још једна потврда пријатељства и изузетне сарадње ове републике и Златиборског округа. Професор доктор Николај Васиљевич Воробјев, лекар по вокацији, почасни је конзул, а за сајт града Ужица говорио је о плановима, замислима, будућим активностима и визијама када је реч о сарадњи и зближавању двеју република, конкретно, области источног Казахстана и Златиборског округа.

Шта се подразумева када је неко почасни конзул и какве су Ваше надлежности у оквиру Конзулата Казахстана у Ужицу?

-Дипломатским правилником предвиђена је и регулисана улога почасног конзула, у оквиру које су јасно дефинисана деловања и надлежности. Неке од улога јесу активно доприношење унапређењу пријатељских односа, информисање јавности о културном, привредном или научно-техничком развоју обеју република, потпомагање успостављању билатералних  контаката у областима од узајамног интереса, као и само јачање веза између Републике Србије, конкретно, Златиборског округа, и Републике Казахстана. Сва деловања и активности морају бити усаглашени са амабасадом Републике Казахстана у Србији и амбасадором, господином Атамкуловим.

Шта за Вас представља место почасног конзула и који мотиви су били најзначајнији да прихватите ову позицију?

-За мене је дужност почасног конзула, пре свега, велика част. Будући да сам лекар, имао сам прилике да посећујем многобројне конгресе, да консултујем пацијенте из целог света, да размењујем искуство са колегама из различитих земаља, стекао сам, уједно, одређени број познаника и пријатеља, не само лекара, већ и људи из пословног света и дипломата, између осталог, и из Републике Казахстан. Отуда се појавило интересовање за зближавање ове две земље, Републике Казахстан и Републике Србије и ја сам, на моје велико задовољство, на месту почасног конзула. За 40 година радног искуства имао сам прилику да пуно путујем и посетим више од 90 земаља света, па је из тих чињеница и проистекла идеја да повежем људе на више нивоа, да се више бавим међуљудским односима и повежем људе Републике Србије и Републике Казахстана на дипломатском нивоу. На тај начин, радио бих нешто изузетно добро и корисно, оставивиши значајан траг – где би значајан део моје заоставштине био –  спајање људи.

Шта за Златиборски округ представља отварање и функционисање конзулата Казахстана?

-Као што  је познато, 6. септембра 2017. године, потписан је Споразум о сарадњи између Источноказахстанске области и Златиборског округа. Отварање Почасног конзулата у Ужицу представља логичан наставак ове сарадње. Тренутно припремамо радне нацрте наших планова у овом правцу, о којима ћемо благовремено обавештавати град Ужице. Отварање Почасног конзулата ће доприносити активном привлачењу страног капитала у Златиборски округ, а такође, упознавању мештана Ужица и читавог Златиборског округа са културно-историјским наслеђем Републике Казахстан. Једно од поља на чијем развијању ће се највише радити јесте туризам и долазак људи из Казахстана и упознавање свих лепота које Златиборски округ има. Такође, посепешићемо и размену студената јер је Казахстан у погледу образовања врло развијен и има много интересантних универзитета, па је једна од замисли да се студенти из овог региона шаљу на размену, а можда и да студенти из Казахстана дођу у овај регион. Када је реч о даљем развоју, значајно је повезивање инвеститора и људи из пословног света и инвестирање у Златиборсаки округ. Врло занимљив је и сегмент угоститељства, узевши у обзир да је Златиборски регион богат месом и месним прерађевинама, а Казахстанци  воле месо и такву врсту хране.

Република Казахстан површином је девета земља у свету, изузетно богата својим историјским и културним наслеђем, али врло повољно позиционирана и економски и привредно. На којим пољима видите најинтензивнију сарадњу Републике Казахстана и Ужица и Златиборског округа?

-Као што сте и сами напоменули, Казахстан је веома богата земља и заузима девето место у свету по природним и минералним ресурсима, нафти, гасу и металима.

Источноказахстанска област, која је побратимљена са Златиборском, једна је од најлепших и уједно регија најбогатијих региона у Републици  Казахстан по залихама руда и минерала.

Територија овог региона такође обухвата Горњи Алтај, који привлачи туристе из различитих земаља. Такође треба напоменути да је више од 40 одсто водних ресзрса земље концентрисано у региону Источног Казахстана. Административно средиште региона је град Уст-Каменогорск, који је центар обојене металургије у Казахстану.

Златиборски округ и Источноказахстански регион су „побратими“, а занимљиво је да су ова два региона слична и територијално и географски.

Узимајући у обзир све што смо изнели, не залазећи предалеко, могу да истакнем, да између два региона постоје сфере у којима се може развијати сарадња на добробит обеју земаља.

Поред туризма, важни су и пословни и привредни аспекти, имајући у виду  ресурсе обе републике. Привлачење инвестиција и привлачење предузетника и људи из пословног света свакако има смисла и биће могуће. Проширење аеродрома Никола Тесла је веома значајно, јер је постао главно путничко чвориште и „прозор у свет“ не само за људе из Европе, већ из целог света, и постоји нада да ће бити уведен и директан лет из Београда за Казахстан.

Које су активности у наредном периоду и на који начин ће бити реализоване?

-Као што смо већ споменули, тренутно се припремају неки први нацрти активности. Волео бих да споменем да смо недавно добили писмо од градоначелнице Ужица, др Јелене Раковић- Радивојевић, када нас је обавестила да је град Ужице проглашен за престоницу културе Србије за 2024. годину. Било нам веома драго, будући да нас је градоначелница позвала да учествујемо у програму културних манифестација. Њено писмо смо проследили и на адресу градоначелника Источноказахстанске области и надамо се да ћемо ускоро бити у могућности да руководству града Ужице представимо план културних догађаја у којима ће учествовати различити културни ансамбли и уметнички  колективи из Казахстана.  Идеја је, да у том периоду, што више људи из области источног Казахстана дође у Ужице, упозна Златиборски округ, и током свог боравка обиђе најзначаније локалитете. Што се тиче периода који претходи томе, од септембра крећемо са првим пројектима и спровођењем активности које ће зближити Златиборски округ и Казахстан, како туристички, тако и привредно, а сви суграђани који желе да се информишу, пожеле да путују, сазнају више, или предложе своје идеје, могу доћи у почасни конзулат Казахстана у Ужицу. Идеја нам је да узајамним посетама и доласцима утвдримо сарадњу у наведеним областима, интезивирамо их и унапредимо, на добробит и Републике Србије и Републике Казахстан.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА