1.9 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Nastava iz odbrane i zaštite: Đake uče predavači sa vojne akademije

Šta donosi nastava iz odbrane i zaštite u završnom razredu srednje škole. O odbrani zemlje – kroz četiri časa tokom drugog polugodišta.

ZA đake završnih razreda srednjih škola drugo polugodište donosi jednu novinu. Oni će, naime, proći kratku obuku iz odbrane i civilne zaštite. To ne znači da će biti uveden novi predmet, već će u drugom polugodištu, kada i počinje obuka, biti organizovana dva časa na kojima će se obrađivati neka od tema.

– Cilj je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda – rečeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Ne uvodi se novi predmet, već će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke nisu predviđene.

Neke od tih jedanaest tema koje će đaci obrađivati su: uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite.

Obuke za nastavnike nisu predviđene, pošto nije reč o vojnoj nastavi. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da su spremni da nauci o odbrani pruže svaku podršku, pre svega kadrovsku. Na raspolaganje su stavljeni predavači Vojne akademije, stručnjaci za bezbednost, pa čak i kadrovski resursi regionalnih centara Ministarstva odbrane zaduženi za vojnu evidenciju i obaveze odbrane.

Ova inicijativa potekla je upravo od Ministarstva odbrane, a Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis srednjim školama kojim ih obaveštava o toj inicijativi. Inače, vojne i prosvetne vlasti su se o uvođenju obuke, nalik na stari predmet odbrana i zaštita, dogovorile prethodnih godina.

Osnovni razlog za povratak vojne nauke u srednje škole, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih.

– Nije reč o predvojničkoj obuci kakvu pamtimo iz vremena SFRJ, niti nam je takva vrsta nastave uopšte potrebna – objašnjavaju u Ministarstvu. – Srbija danas ima profesionalnu vojsku, koja je bazirana na obustavi služenja vojnog roka. Školskim časovima posvećenim vojsci i njenoj ulozi bila bi ojačana vekovna veza između oružanih snaga i našeg naroda.

Uvođenje nastave sa tematikom odbrane zemlje, ustrojstva vojske i elementima civilne zaštite pozdravlja kontraadmiral u penziji Boško Antić, koji napominje da su predvojnička obuka i odbrana i zaštita po starom modelu danas – prevaziđene.

– To je odgovaralo vojsci kakva je bila JNA – ističe Antić. – O sistemu odbrane deca bi sada trebalo da uče u obliku koji odgovara vremenu, kao i karakteru naše vojske. Nastavu bi trebalo osavremeniti i učiniti je zanimljivom, kako bi se izbegle pojave koje su ranije karakterisale ovu vrstu nastave – bezidejnost, nekreativnost, dosada… 

IDEJA IZ 2014. GODINE

IDEJA o obnovi neke vrste predmeta u okviru koga bi deca učila osnove vojne nauke potekla je 2014. godine iz Ministarstva odbrane. U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci, ostavljena je mogućnost uvođenja ovakve nastave, u okviru koje bi sredšnjoškolci ovladali osnovama sistema odbrane.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tri pehara za mlade košarkaše Šampiona u Beogradu (FOTO)

Oglasna Tabla

Spajanje domova zdravlja i bolnica može da počne

Oglasna Tabla

SNIMAK STRAVIČNE NESREĆE IZ IVANJICE: Pešaka pokosio auto pored puta, vozač odjurio sa mesta

Oglasna Tabla

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla