8.8 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Nastava iz odbrane i zaštite: Đake uče predavači sa vojne akademije

Šta donosi nastava iz odbrane i zaštite u završnom razredu srednje škole. O odbrani zemlje – kroz četiri časa tokom drugog polugodišta.

ZA đake završnih razreda srednjih škola drugo polugodište donosi jednu novinu. Oni će, naime, proći kratku obuku iz odbrane i civilne zaštite. To ne znači da će biti uveden novi predmet, već će u drugom polugodištu, kada i počinje obuka, biti organizovana dva časa na kojima će se obrađivati neka od tema.

– Cilj je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda – rečeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Ne uvodi se novi predmet, već će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke nisu predviđene.

Neke od tih jedanaest tema koje će đaci obrađivati su: uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite.

Obuke za nastavnike nisu predviđene, pošto nije reč o vojnoj nastavi. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da su spremni da nauci o odbrani pruže svaku podršku, pre svega kadrovsku. Na raspolaganje su stavljeni predavači Vojne akademije, stručnjaci za bezbednost, pa čak i kadrovski resursi regionalnih centara Ministarstva odbrane zaduženi za vojnu evidenciju i obaveze odbrane.

Ova inicijativa potekla je upravo od Ministarstva odbrane, a Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis srednjim školama kojim ih obaveštava o toj inicijativi. Inače, vojne i prosvetne vlasti su se o uvođenju obuke, nalik na stari predmet odbrana i zaštita, dogovorile prethodnih godina.

Osnovni razlog za povratak vojne nauke u srednje škole, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih.

– Nije reč o predvojničkoj obuci kakvu pamtimo iz vremena SFRJ, niti nam je takva vrsta nastave uopšte potrebna – objašnjavaju u Ministarstvu. – Srbija danas ima profesionalnu vojsku, koja je bazirana na obustavi služenja vojnog roka. Školskim časovima posvećenim vojsci i njenoj ulozi bila bi ojačana vekovna veza između oružanih snaga i našeg naroda.

Uvođenje nastave sa tematikom odbrane zemlje, ustrojstva vojske i elementima civilne zaštite pozdravlja kontraadmiral u penziji Boško Antić, koji napominje da su predvojnička obuka i odbrana i zaštita po starom modelu danas – prevaziđene.

– To je odgovaralo vojsci kakva je bila JNA – ističe Antić. – O sistemu odbrane deca bi sada trebalo da uče u obliku koji odgovara vremenu, kao i karakteru naše vojske. Nastavu bi trebalo osavremeniti i učiniti je zanimljivom, kako bi se izbegle pojave koje su ranije karakterisale ovu vrstu nastave – bezidejnost, nekreativnost, dosada… 

IDEJA IZ 2014. GODINE

IDEJA o obnovi neke vrste predmeta u okviru koga bi deca učila osnove vojne nauke potekla je 2014. godine iz Ministarstva odbrane. U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci, ostavljena je mogućnost uvođenja ovakve nastave, u okviru koje bi sredšnjoškolci ovladali osnovama sistema odbrane.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla