ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Наши белоглави супови харају светским небом, али никад не заборављају где им је дом

Нова Варош – Након вишемесечног лутања по Балкану, које је уобичајено за јединке белоглавих супова, Наталије се ипак вратила кући на Увац. Кад је долетела у домовину прво је обишла колоније белоглавих супова на Трешњици и обишла Лоуницу и Дивчбаре, а затим се упутила ка Новој Вароши.

– Сателитским праћењем знали смо да се вратила, али чим је стигла одмах се појавила и у ресторану Увац да се пријави старом друштву на прозивци, потврдили су за РИНУ у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Осим Наталије, помно се прати кретање још једне женске јединке, у питању је белоглави суп ком је дато име Јефимија и која такође воли да лута.

– Јефимија је обишла Саудијску Арабију и кренула је назад кући. Долетела је до Проклетија, па се вратила на Кајмакчалан, кажу у Фондацији.

Један број младих птица прве две до три године лутају, али највећи број се враћа у завичајну колонију али један број страда на тим лутањима јер их у неким земљама лове или трују а и налећу на електричне стубове или ветрењаче.

Наши белоглави супови означени на Увцу забележени су у 22 земље Европе и Блиског Истока. Пре отварања хранилишта за супове 1994. на Увцу сви младунци белоглавих супова су зими одлазили из Србије и лутали по Медитерану. По отварању хранилишта око 60% је остајало у Србији и преко зиме и није предузимало лутање. Последњих година због велике густине популације опет већи број младунаца одлази.

Извор: ГЗС/ РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА