ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Naša smrznuta malina nikad traženija u Evropi

ARILJE – Iako mnogima teška, ova godina bila je jedna od boljih za srpsku malinu. Cena crvenog zlata bila je najveća u poslednjoj deceniji, a potražnja za zamrznutum plodovima nikad bolja pošto je berba kod glavnih konkurenata, Čileu i Poljskoj, podbacila, pa su se uvoznici okrenuli našim proizvođačima.

„Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane tako je bilo i ove godine sa našom malinom. Epidemija korona virusa je povećala potražnju za zdravom hranom, a roba iz Srbije prepoznata je kao kvalitetna. Pojedini hladnjačari iz okoline Arilja već nude nekih 2,15 evra po kilogramu, ali apelujemo na sve proizvođače da povedu računa, jer otkupna cena može biti i mnogo veća, jer se smrznuta malina plaća oko 370 dinara po kilogramu. Svedoci smo da godinama unazad najveći deo kolača uzimaju upravo hladnjačari, a da se niko ne pita gde je tu malinar koji se od jutra do sutra nalazi u njivi“, izjavio je za RINU, Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije.

Međutim, problem koji imaju Čile i Poljska nije zaobišao ni Srbiju. Nekad su u našoj zemlji prinosi maline po hektaru bili blizu 30 tona, a sada je to čak deset puta manje. Stručnjaci smatraju da je glavni uzrok loš sadni materijal, stoga je neophodno da malinari promene svoje zasade. To ipak nikad nije bilo bliže i pristupačnije, jer su sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorene subvenicije i povraćaj od čak 90 odsto.

„U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Sada kada država subvencioniše kupovinu novih sadnica one nikad nisu bile dostupnije. Bezvirusne sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holandije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kvaliteta koji odlično prolaze na tržištu. To je naročito važno sada kada je potražnja za malinama iz Srbije povećana i jako je važno da imamo šta da im ponudimo“, rekao je Mile Radisavljević iz kompanije ATP Irigejšn koja se bavi uvozom bezvirusnih sadnica u Srbiju.

Srbija je po izvozu smrznutog voća druga u Evropi, odmah iza Poljske, ali je vrlo moguće da nakon loše godine za konkurente, naša zemlja stigne ove godine i do liderkse pozicije, ukoliko se, kako navode stručnjaci, pametno iskoristi pružena šansa.

Izvor: kurir.rs/RINA 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА