17.7 C
Uzice
август 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

NAŠA KLEKA SVETSKO PIĆE

Bajina Bašta – Najkvalitetnija rakija klekovača već generacijama unazad se proizvodila u ovoj opštini. Ovo piće se služilo na najvažnijim svečanostima širom stare Jugoslavije. Zemljoradnička zadruga koja je pravila klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice biših radnika tradicija proizvodnje ove rakije nije prekinuta. Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se ovo piće proizvodi.

malina gif

Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge Bajina Bašta, Milomir Jovanović sa četvoricom svojih kolega odlučio je da nastavi proizvvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovače, i krenuo je u privatan biznis.

“Nastavili smo proizvodnju, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje”, kazao je Glasu zapadne Srbije direktor „BB klekovača“, Milomir Jovanović.

Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u ovom kraju, rakija od venje uspešno je nastavljena, a pored ove prave se i druge voćne rakije kao što je šljiva, rakija od dunje, kajsije i kruške.

“Pored toga smo radili i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebala da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za nekih mesec dana”, dodao je Jovanović.

Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata ove destilerije širom otvorena.

“Došli smo da probamo klekovaču jer ovakvu rakiju u Sloveniji nemamo”, pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.

Proizvodnja ove rakije se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.

“Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i odležava u buradima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja”, kaže podrumar ove destilerije, Filip Živanović.

Inače, bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, ali kažu da i tamo postoji interesovanje za nju.

Izvor:glaszapadnesrbije.rs

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla