23 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Narodna biblioteka Užice obeležila slavu i 163 godine od osnivanja

Dan Narodne biblioteke Užice kao i slava  Preobraženje Gospodnje obeleženi  su 19. avgusta, a na skromnoj svečanosti u Čitalištu biblioteke pored osoblja, prisustvovali su i penzionisani radnici ove ustanove, predstavnici institucija kulture i obrazovanja, Grada Užica, dugogodišnji saradnici i prijatelji. Uz osvećenje i lomljenje slavskog kolača, primereno tradiciji i običaju slave, direktorka Narodne biblioteke Užice, Dušica Murić podsetila je da je „na današnji dan, pre 163 godine, osnovano Užičko čitalište“ iz koga je tokom kontinurinog zalaganja pojedinaca uz podršku zajednice,  izrasla današnja biblioteka.

-Od osnivanja Užičkog čitališta do danas, došlo je do velikih promena u bibliotekarstvu, ali je misija biblioteke ostala ista: razvijanje i unapređenje usluga, uvećavanje knjižnog i  neknjižnog fonda, rad na zaštiti stare i retke knjige, objavljivanje dela naše rukipisne zbirke, učešće u kulturnom razvoju lokalne zajednice i realizacija programa koji doprinse raznovrsnijoj i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi našeg grada- rekla je, ovim povodom, Murićeva, i dodala da je u prethodnoj godini ostvareno niz pozitivnih rezulatata koji ovu ustanovu stavljaju u liniju permanentnog razvoja a zaposlene čine  ponosnim:

– Preko 6 000 upisanih članova, preko 60.000 poseta, 11 000 izdatih knjiga – deo su prošlogodišnjih rezultata rada užičke biblioteke, ali pored toga u iste se i upisuju  „brojne održane književne večeri, izložbe, dečije kreativne radionice kroz koje je prošlo stotine dece iz Užica“.

– Zahvaljujući izuzetnom zalaganju zaposlenih jedna smo od pet biblioteka u Srbiji koje su osvojile 3D štampač u okviru projekta „Digitalni građanin“.Naši stručni radnici u protekloj godini izlagali su na najznačajnijim biblitečkim skupovima kako u zemlji tako i u inostranstvu- istakla je direktorka sumirajući učinjeno u prethodnom periodu.

Dan biblioteke bio je prilika i da se osveži sećanje na preminule radnice, Miru Lijeskić i Ratku Vučković koje su, „svaka na svoj način, u prošlim decenijama, obeležile rad biblioteke“.

Obraćanje povodom slave i obeležavanja Dana biblioteke, direktorka je završila citatom Josifa Brodskog:

– Nijedan krivični zakonik ne predviđa kazne za zločine protiv literature. I najteži među tim zločinima nisu proganjanje autora, cenzorska ograničenja, spaljivanje knjiga i slično. Postoji teži zločin-zanemarivanje knjiga, njihovo nečitanje. Za taj zločin čovek plaća celim svojim životom, a ako staj zločin vrši nacija, ona plaća za to svojom istorijom.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održan Dan pešačenja u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla