ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Narodna biblioteka Užice obeležila dan i slavu ustanove, 165 godina postojanja

“U proteklih 165 godina puno toga se promenilo u bibliotekarstvu ali je misija bibliotke ostala ista, a to je da razvija i unapređuje usluge, uvećava knjižni i neknjižni fond, radi na zaštiti stare i retke knjige, objavljuje dela iz svoje rukopisne zbirke, učestvuje u kulturnom razvoju lokalne zajednice i svojim programima doprinosi raznovrsnijoj i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi”, istakla je obraćajući se prisutnima Dušica Murić direktorka Narodne biblioteke Užice, koja danas obeležava slavu i 165 godina postojanja.

Ona je podsetila da je Narodna biblioteka Užice matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na teritoriji Zlatiborskog okruga i da se u fondu Biblioteke nalazi oko 180.000 knjiga, više od 500 naslova periodike, oko 300 zvučnih knjiga kao i bogata zbirka neknjižne građe, stare i retke knjige.

“Kao i svake godine, ponosni smo na preko 6.000 članova, više od 60.000 poseta i preko 110.000 izdatih knjiga na godišnjem nivou, kao i na brojne književne večeri, izložbe i dečje kreativne radionice kroz koje su prošle stotine dece iz našeg grada. Kao jedna od pet najuspešnijih biblioteka u projektu Digitalni građanin, NBU nagrađena je vrednom opremom koja će naše najmlađe članove pripremiti za digitalno doba.

Jubileji su prilika da se zahvalimo svima koji su na neki način pomogli i podržali naš rad, pre svega želim da se zahvalim svim zaposlenima u biblioteci, svima koji su pomogli i doprineli da Biblioteka pozitivno posluje, prvenstveno se zahvaljujemo osnivaču Gradu Užicu, Ministarstvu kulture i informisanja, Narodnoj biblioteci Srbije, svim saradnicima i medijima”, istakla je direktorka Narodne biblioteke Užice.

Slavu i jubilej svim zaposlenima u Narodnoj biblioteci Užice čestitala je i gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

“Naša je dužnost i obaveza da Narodnu biblioteku čuvamo i u godinama i vekovima koji dolaze. I ne samo zbog činjenice da je Grad osnivač ustanove, već prvenstveno, zbog ogromnog svakodnevnog doprinosa, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da u narednom periodu obezbedimo podršku za sanaciju i rekonstrukciju ovog prostora u kome se nalazi veoma vredna književna građa. Radi se na izradi projekta, a nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i uz pomoć resornih ministarstava uspeti da obezbedimo i neophodna finansijska sredstva”.

 

Narodna biblioteka Užice posebnu pažnju posvećuje i izdavačkoj delatnosti, izdaje  i časopis Međaj, koji ove godine, takođe, slavi svoj jubilej – 40 godina od izlaska prvog broja. Prateći potrebe savremenog čitaoca u digitalnom dobu, Narodna biblioteka Užice unapredila je svoj sajt, pokrenula jutjub kanal i aktivno promoviše svoju delatnost na društvenim mrežama.

uzice.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику