ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Народна банка Србије упозорава на лажне анкете банака

Народна банка Србије (НБС) упозорава грађане на учестале лажне анкете у име банака на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук, где им се нуди награда у различитим износима (15.000 динара, 30.000 динара) уколико попуне анкету и доставе одређене информације, саоптила је НБС.

„Такве анкете су заправо креирали криминалци, који се оглашавају на лажним профилима пословних банака, под њиховим именом и логом. Њихов циљ је да се од грађана прибаве подаци који ће криминалцима омогућити приступ рачунима грађана преко апликације електронског и мобилног банкарства“, наводи се у саопштењу НБС.

Народна банка Србије је у последњих неколико дана утврдила лажне анкете код којих се од грађана тражи да доставе четири последња броја картице, податке с корисничког налога електронског или мобилног банкарства, укључујући и шифру, као и да проследе поруке које садрже активационе кодове за приступ електронском банкарству.

Након што путем анкете добију ове податке, криминалци могу да користе платне картице грађана, а грађани постају свесни преваре тек када им стигне порука о задужењу рачуна, наводи се у саопштењу НБС.

Народна банка Србије апелује на грађане да никако не одају своје податке јер ако њихова пословна банка има намеру да им уплати одређена новац, свакако већ има податке о њиховом броју рачуна у тој банци, броју картице, као и друге податке.

У случају да је неко већ попунио сличну анкету, неопходно је да се без одлагања јави својој банци и блокира даље коришћење картице или апликације електронског односно мобилног банкарства. Након што клијенти обавесте банку о злоупотреби, даљи ризик трансакција прелази на банку која је издала платну картицу, саопштила је НБС.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА