6 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

NAKON SANACIJE KLIZIŠTA, EVROPSKA UNIJA OBNAVLJA I MOST U POŽEGI

 

Zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević i predstavnici Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) obišli su radove na mostu preko Dobrinjske reke na državnom putu II B reda koji povezuje opštine Požegu i Kosjerić.

Za rekonstrukciju mosta dužine 95 metara, koji je nakon majskih poplava 2014. godine bio u opasnosti od urušavanja, Evropska unija izdvojila je 74.000 evra u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Radovi na mostu počeli su novembra 2016. i obuhvataju sanaciju betonske konstrukcije mosta i obalnih stubova, postavljanje novog sloja betona, zamenu ležišta i čišćenje rečnog korita. Kompletna rekonstrukcija mosta omogućiće sanaciju posledica poplava, kao i bolju bezbednost pešaka koji će uskoro moći neometano da prelaze preko mosta zahvaljujući novoizgrađenim pešačkim stazama. Rekonstrukcija mosta biće završena tokom avgusta 2017. godine.

„Most se rekonstruiše zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije, u okviru projekta pomoći EU u obnovi putne infrastrukture nakon poplava vrednog 10,5 miliona evra“, rekao je projektni menadžer Bojan Kovačević, ističući da radovi dobro napreduju i da su u završnoj fazi.

Radovi na mostu realizuju se u sklopu projekta koji sprovodi UNOPS u 23 lokalne samouprave, u kojima će biti sanirana 44 klizišta, rekonstruisano devet i izgrađeno pet mostova, u cilju obnove i unapređenja preventivne infrastrukture. U Požegi, kao jednoj od projektnih opština, u maju 2017. godine završena je i sanacija klizišta ukupne vrednosti 67.000 evra. Postavljanjem gabionskih zidova, izgradnjom drenažnih kanala i stabilizovanjem kosine smanjen je rizik od pojave novog klizišta kod naselja Čestobrodica, na državnom putu II A reda koji povezuje Požegu i Gornji Milanovac.

„Pomoć Evropske unije u sanaciji mosta i klizišta mnogo znači za stanovnike Požege, jer imali smo velikih problema sa bujičnim poplavama. Ovakve intervencije jedan su od vidova izuzetne saradnje Vlade Republike Srbije i Evropske unije, naročito kada se ima u vidu da se Srbija nalazi na putu za Evropsku uniju i pretenduje da postane njen član“, rekao je Vladan Kovačević, zamenik predsednika opštine Požega i zahvalio se Evropskoj uniji i UNOPS-u na podršci.

Evropska unija pružila je najveću pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava i jačanju preventivne infrastrukture u vrednosti od 162 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti Evropske unije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 102 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i 2014. Sredstva su namenjena izgradnji i obnovi kuća, rekonstrukciji javnih ustanova, puteva, klizišta i javne infrastrukture, obnovi privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i infrastrukture za sprečavanje i zaštitu od poplava u 57 opština koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka (SB) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Izvor: www.rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krčma Sirogojno (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetlana je napustila posao programera, sada gaji krave na Zlataru i nije se pokajala

Oglasna Tabla

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla