ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Највећи број грађана увек добија фискални рачун

Око две трећине грађана, односно 68 одсто од укупног броја оних који су учествовали у истраживању „Сива економија и безготовинско плаћање у Србији”, изјављује да приликом куповине увек добије фискални рачун. Око 30 процената њих наводи да се рачун издаје често или понекад, а свега два одсто грађана каже да се то дешава ретко или никад. Већина оних који не добију фискални рачун баш сваки пут не инсистира на томе да га трговац ипак изда, показало је овогодишње истраживање.

Најчешћи разлози због којих купци траже фискални рачун остају исти као прошле године, наводи се у анализи које је спровела агенција Ипсос у сарадњи са НАЛЕД-ом, али је редослед обрнут. Сада је на првом месту да је то законска обавеза продавца (62 одсто испитаника), а на другом могућност остваривања права на гаранцију, замену или рекламацију (52 процента испитаних).
– Потраживање рачуна зарад учешћа у наградној игри је далеко израженије него пре годину и неколико месеци (27 одсто учесника од укупног броја наспрам 13 одсто њих лане). С друге стране, они који не траже фискални рачун, остају при мишљењу од прошле године, па најчешће наводе да им рачун није потребан (55 одсто), а потом и да им је такво искуство непријатно или им одузима време (31 проценат) – наводи се у истраживању.

Оно је показало и да сваки други грађанин Србије користи неку врсту безготовинског плаћања. Овај начин плаћања чешће од просека користе Београђани, становници градских насеља уопштено, запослени, високообразовани и они до 39 година. Грађани који не користе безготовинско плаћање, као разлог за то најчешће наводе да им је лакше да плаћају готовином (45 одсто), а потом да немају платну картицу (28 одсто), што је чешћи случај међу нижеобразованима (40 одсто).

– Број корисника платних картица бележи раст у последњих годину дана, а и електронско банкарство и инстант плаћање се користе нешто чешће. Прерачунато на укупну циљну популацију како би било могуће упоредити резултате и са 2017. годином, евидентан је велики скок у броју корисника платних картица међу грађанима Србије – наводи се у истраживању.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паб квиз

ОГЛАСНА ТАБЛА