ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

Једини начин да се епидемија малих богиња спречи је вакцинација ММР вакцином која нам, ако је обухват већи од 95 одсто, ствара колективни имунитет који тако штити и оне који из здравственог разлога не могу да је приме. Али тај обухват драстично је нижи од ове доње границе, због чега сада поново имамо епидемију малих богиња. Како смо дошли до тога да нам се вратила болест која у 21. веку ни не треба да постоји и како су се уопште у истој реченици нашли ММР вакцина и аутизам?

Цео проблем настао је антиваксерским лобијем који се базирао на давном сумњивом извешају да вакцина изазива аутизам, што је такође одавно више пута демантовано истраживањима. Лекари редом упозоравају да је сада најважније да што више деце прими вакцину јер се морбиле шире као пожар, а у Београду је због тога пријављена епидемија овог вируса.

Теорију о повезаности ММР вакцине и појаве аутизма пласирао је 1998. године енглески лекар Ендрју Вејкфилд, по струци гастроентеролог који је на крају добио забрану да ради као лекар и избачен је из Удружења лекара Енглеске.

Његова теорија је дискредитована, али сумња у безбедност вакцине и даље се шири углавном на друштвеним мрежама.

Једино што повезује ММР и аутизам јесте иста година у којој дете прима вакцину и када се појављују први симптоми аутизма. Родитељи обично око 18. месеца препознају симптоме аутизма, јер је то период до када се очекује да је дете проговорило.

Великим истраживањем које је обухватило 6.517 случајева аутизма код деце утврђено је да вакцина против малих богиња, заушки и рубеола (ММР вакцина) никако не узрокује аутизам.

„Ти људи верују да је Земља равна плоча“
Говорећи о енглеском лекару који је пласирао причу о повезаности ММР вакцине и аутизма, проф. др Зоран Радовановић, каже да је он, „објавио фалсификоване податке из користољубља и добио близу пола милиона фунти да ради за један лоби“. Али то је додаје, раскринкано.

– Доказано је колико је то била велика превара, али појединци још увек врте ту причу. То је имало последица и код нас. Рецимо, када је 2018. умрло 15 особа у Србији онда су се ти антиваксери зућутали. Само су се притајили и потом поново наставили са истом, потпуно неоснованом причом. То су људи међу којима многи истовремено верују да је Земља равна плоча и у сваку могућу теорију завере – каже др Радовановић.

Недељама пре него што ће се појавити први случајеви морбила код нас, наши угледни епидемиолози упозоравали су да ће због ниског обухвата вакцинацијом сигурно доћи до појаве епидемија, а нарочито јер су оне већ биле проглашене у суседној Румунији и Босни и Херцеговини. Такође, Светска здравствена организација у драматичном саопштењу навела је да је током прошле године практично експлодирала појава морбила – скоро 45 пута је порастао број заражених у односу на годину пре, односно 2022.

Како је и пре појаве првог случаја у Србији упозорио проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог, избегавање вакцинације довело је до ситуације да имамо „темпирану бомбу која мора да експлодира кад-тад“.

– Да није било деструктивног понашања антивакцинаша, мале богиње би још 2010. године биле елиминисане у Европи! Исти случај би се после годину, две десио у целом свету, после чега би нестала потреба за вакцинацијом – рекао је Радовановић раније за „Блиц“.

„Са кажњавањем кренути прво од лекара“
Епидемиолог др Небојша Бохуцки каже да би држава требало да кажњава родитеље који не вакцинишу децу према обавезном Програму имунизације. Сматра да се до њихове свести може доћи једино казном. Такође, сматра и да са драстичним кажњавањем треба почети прво од колега лекара који се противе вакцинацији.

– Драстично кажњавање, по мом мишљењу, треба почети од мојих колега, доктора и медицинских сестара и техничара који говоре против вакцинације. Треба им одузети лиценце и забранити рад. То би био први корак – оштар је др Бохуцки који за мале богиње каже да су оне најзаразнија болест коју познаје човечанство.

Колико год да су казне, епидемиолог наглашава, да у случају антиваксера треба увек ићи на максималну казну.

Иначе, казне за родитеље који не желе да вакцинишу дете према обавезном Програму имунизације су од 50.000 до 150.000 динара, али није познато колико случајева је до сада процесуирано и како поједина деца уписују предшколско и основну школу са „рупама“ у здравственом картону.

Од када је употреби ММР, и за шта све
Обавезна вакцина против морбила уведена је давне 1971. године као моновакцина и штитила је само од малих богиња. Десет година касније уведена је вакцина са две компоненте. Та вакцина штитила је од малих богиња и заушки, а 1991. године представљена је ММР вакцина са три компоненте. Та најновија вакцина штити од малих богиња, рубеола и заушки.

ММР доказано добра вакцина
Др Бохуцки истиче да се 70-80-тих, година када је направљена вакцина и када је ушла у употребу већег броја земаља, мислило да ће до 2000. године морбиле нестати са лица планете Земље.

– То је вакцина која је у употреби више од пола века, показало се колико је поуздана и безбедна, нема разлога за било коју забринутост. С друге стране, лека против ове болести нема. То је јако важно рећи, јер обично када причамо о заразној болести, причамо о превенцији и лечењу. У превенцији имамо одличну вакцину, али лек који делују на сам овај вирус немамо. Зато је прича о борби против морбила прича о имунизацији и постизању и одржавању високог вакциналног обухвата од 95 одсто – каже саговорник.

Када се даје даје ММР
Закони у Србији прописали су још пре пола века ММР вакцину као обавезну. Она је дефинисана као вакцина која се даје деци од 12 до 15 месеци, док се друга доза даје пред полазак у школу.

Такође, активна имунизација против малих богиња може се започети и код деце узраста од шест до 12 месеци живота према епидемиолошким индикацијама. У том случају поновна вакцинација спроводи се једном дозом вакцине у узрасту од навршених 15 до 24 месеца живота. Активна имунизација против малих богиња, заушака и рубеоле спроводи се и код жена, без претходно стеченог имунитета, које планирају трудноћу.

Вакцина бесплатна до 18. године
Бесплатну вакцину ко је није примио онда када је требало, може да прими бесплатно до 18. године живота. Наиме, о трошку РФЗО вакцину могу примити сви до 18. године живота, а раније је до та граница била 14.

Ко има више од 18 година, а жели да прими вакцину, то може да уради, али о свом трошку, неке приватне апотеке већ су набавиле дозе.

Процедура у случају да пунолетна особа жели да се вакцинише о свом трошку против морбила је следећа:

одлази код свог изабраног лекара где изражава жељу за вакцининацијом
у апотеци наручује вакцину
вакцина се путем хладног ланца доноси до изабраног лекара
потписује се сагласност да је то вакцинација на лични захтев
лекар даје вакцину
Наиме, процедура за ММР је иста као и за све остале вакцине на лични захтев.

Осетљиве контакте оболелих од морбила, потребно је вакцинисати ММР вакцином што пре, а најкасније унутар 72 сата од контакта, кажу лекари.

Ко не сме да прими вакцину и како их сви остали вакцинисани штите
Поред општих контраиндикација, посебне контраиндикације за ММР вакцину су:

имунодефицијентна стања услед малигних болести, терапије антиметаболицима, већим дозама кортикостероида, алкилирајућим једињењима или радијацијом и друга стања имуносупресије
трудноћа
Али то не значи да они не могу да буду заштићени! Могу и то управо оним колективним имунитетом о коме смо писали на почетку текста. Дакле да је обухват вакцинацијом против малих богиња већи од 95 одсто, морбиле се не би ни појавиле, дакле не бисмо имали болест уопште!

Најважније о малим богињама
Мале богиње се преносе директним контактом са оболелом особом (пољубац, руковање), путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа (кашаљ, кијање) и ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета. Спадају у најзаразније вирусне инфекције.

Симптоми и клиничка слика малих богиња
После инкубације (период од момента уласка вируса малих богиња у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба) од 7 до 18 дана, долази до:

појаве повишене телесне температуре
секреције из носа
кашља
коњунктивитиса (водњикаве, црвене очи, отечени капци).
Набројани симптоми малих богиња трају 2 до 4 дана, после чега долази до:

скока телесне температуре (преко 40°Ц)
појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату
оспе се потом шире на труп и екстремитете

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације (када је још увек без тегоба), 4 дана пре избијања оспе и 4 дана након избијања оспе, објашњавају из Градског завода за јавно здравље.

Управо је то најопасније, јер особа шири вирус а да тога није ни свесна!

Које су компликације
Компликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су:

запаљење плућа (пнеумонија)
запаљење средњег уха
дијареја
запаљење мозга
губитак вида
Запаљење плућа и мозга могу да буду смртоносни
Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60% случајева смртних исхода настаје управо због ове компликације!

Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1.000 оболелих са наведеном компликацијом долази до смртног исхода. Све детаље о симптомима и компликацијама малих богиња прочитајте овде.

Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА