ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Najsavremenija fabrika municije u Evropi: Prave sto miliona metaka godišnje

Požega – Na više od 60 najsavremenijih mašina, fabrika streljačke municije „Belom“ u Uzićima kod Požege, godišnje može da napravi 100 miliona metaka.

Reporteri „Blica“ obišli su ovu, jednu od najmodernijih fabrika srpske odbrambene industrije i najmoderniju fabriku municije u Evropi. Već sa kapije pogona koji se prostire na 15 hektara vidi se da je reč o fabrici u kojoj je sve savremeno: od saobraćajnica, planski uređenog drvoreda, do spoljašnjosti svakog od 21 objekta.Jedino vreme na ovom uzvišenju od 500 metara nadmorske visine nije u skladu sa požeškim krajem – radnici tvrde da ovde sunce neretko pobeđuje maglu.

Tako je još od 2017. godine, kada su tehnološka postrojenja ove moderne fabrike, koja posluje u sklopu javnog preduzeća „Jugoimport- SDPR“, napravljena na prostoru gde nije bilo ničega osim rastinja. U julu te godine počela je proizvodnja čaura i zrna, dok je aprila 2019. startovala proizvodnja municije. Kapacitet ove fabrike je 100 miliona metaka godišnje.

– Iz godine u godinu rasla su i ulaganja i broj zaposlenih. U opremu je uloženo više od 72 miliona evra. U 2017. bilo je 30 zaposlenih, godinu dana kasnije 64, a krajem prošle godine 86. Imamo dve tehnološke linije za proizvodnju pištoljske i puščane municije – ističe Darko Timotijević, zamenik direktora „Beloma“.

Ova fabrika u Uzićima, koja mnogo znači i za Požegu, ali i za odbrambenu industriju Srbije, posluje u okviru javnog preduzeća Jugoimport SDPR, koji ju je, zajedno sa PMC Inženjeringom, projektovao 2015. godine.

– U fabrici se trenutno proizvodi na tržištu verovatno najtraženija municija: četiri modela pištoljske municije kalibra 9×19 mm i dva modela puščane municije kalibra 7,62×39 mm. Tokom ove godine biće instalirana još jedna tehnološka linija, i to za proizvodnju probojne, traserne i zapaljive municije kalibra 12,7×108 mm – objašnjava Nikola Kilibarda, direktor kontrole kvaliteta u „Belomu“.

Najsavremenija proizvodna oprema u ovoj fabrici omogućava izradu čak 6.600 artikala na sat na svakoj od tehnoloških linija, ali i očuvanje maksimalne bezbednosti i zaštite od eksplozije i požara.

– Budući da je municija klasifikovana kao eksploziv, kao i barut i kapisle koji se koriste u proizvodnji municije, fabrika poseduje najefikasnija rešenja u zaštiti od eksplozije požara, kako zaposlenih tako i imovine, opreme i objekata. Neki od primenjenih sistema jedinstveni su u Srbiji, kao automatski sistem gašenja požara vodenom maglom, zatim sistem doziranja baruta i kapisli, te brzo aktivirajući način gašenja požara na dozirnim rezervoarima sa barutom. Pored toga, svi izvori emitovanja štetnih supstanci na mašinama poseduju lokalne odsise koji ovakve materije odvode van proizvodnje, a industrijske otpadne vode se odvode na preradu u namenski objekat – podvlači Kilibarda.

Kontrola kvaliteta posebno je značajan deo procesa.

– Sve komponente municije kontrolišu se u kratkim vremenskim intervalima, a nakon što se proizvedu, podležu stopostotnoj automatskoj kontroli dimenzija, oblika i mase. Prilikom kontrole kvaliteta primenjuju se procedure i kriterijumi iz relevantnih srpskih i međunarodnih standarda i uputstava: SORS, STANAG, MIL, CIP, SAMMI, MOPI – naglašava Kilibarda, i dodaje da „Belom“ poseduje sertifikat CIP-a za upravljanje procesom kontrole kvaliteta ISO 9001 i potvrdu kvaliteta proizvodnje i sigurnosti proizvedene municije.

Vrhunski kvalitet

„Belom“ raspolaže najsavremenijim mašinama belgijskog proizvođača „Lašose“ koje proizvode po dva artikla u sekundi, dok najbrže postrojenje izradi čak četiri čaure u sekundi. Na toliku količinu proizvodnje škart je zanemarljiv.

– Recimo, na ovoj mašini od 110.000 proizvedenih zrna, škart je svega 20 – ističe Timotijević, i dodaje da postoje četiri nivoa kontrole kvaliteta proizvoda.

Lična karta „Beloma“

84 radnika
21 objekat
15 hektara zemljišta
Više od 60 najsavremenijih mašina
100 miliona metaka godišnje je kapacitet proizvodnje
72.591.900 evra vrednost investicije u tehnološku opremu
jula 2017. godine počela proizvodnja čaura i zrna
aprila 2019. godine startovala proizvodnja municije

GZS/ Blic, Marko Tašković/Foto: Glas zapadne Srbije, ilustracija

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама