17 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Najpopularnija imena u 2017 – devojčicama ljupka, dečacima opasna

I ove godine najviše dečaka u Beogradu ponelo ime Luka, a Sofija je još ubedljivije nego prethodne godine iza sebe ostavila Dunju, piše sajt znacenje-imena.com.

Najpopularnija imena

Na samom vrhu liste za dečake nije došlo do velikih promena u odnosu na prošlu godinu. Luka je na prvom mestu, a za njim slede Stefan, Vuk, Lazar i Filip. I upravo ova petorka je i prošle godine bila vodeća. I ove godine je Vuk jedino izvorno slavensko i srpsko ime koje se našlo među prvih deset imena.

Ime Sofija je i 2017. godine uspela da oduševi najviše mladih roditelja u Beogradu, te redosled prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Sofija, Dunja, Milica, Sara, Nina. Najomiljenije srpsko ime, Milica, se tako opet našlo u samom vrhu rang liste. Milica je naime čak u 84 opštine u Srbiji najčešće žensko ime, kako pokazuju rezultati poslednjeg Popisa stanovništva urađenog u Srbiji 2011. godine.

Prognoza za 2027. godinu

Ipak najveći uspon ove godine je doživela Mila, kako je i predvideo portal Značenje Imena pre tri godine. A ove godine smo dobili njihovu prognozu za 2027. godinu:

„Na osnovu statistike koju sad imamo i uvida u popularnosti na inetrnacionalnoj sceni predviđamo da će Đurđa do 2027. doći na samo čelo top liste. Ovo ime povezuje trend kratkih imena i trend domaćih imena, prvenstveno po svojoj zvučnosti, podsećajući na ime Đorđe.“

Ljupke devojčice i opasni dečaci

Kao i prethodnih godina, roditelji devojčica su više spremni da eksperimentišu kod nedevanja imena, dok su roditelji dečaka radije tradicionalni. Čini se da roditelji imaju opušteniji stav kad imenuju svoje ćerke, dok su veoma oprezni kad biraju imena za svoje sinove. I dok se na listi najtraženijih imena za devojčice nalaze krotke i mile Srna i Mila, na listi muških imena su veliki i strašni Vuk, Vukašin, Vukan i Lav.

Reklo bi se da roditelji, možda svesno a možda podsvesno, žele svojim sinovima da daju opasno ime dok su ćerke više poželjne kao ljupke.

Međutim postoji i drugi trend, a to su takozvana uniseks imena koja su istovremeno i muška i ženska. Imena Vanja i Saša su se naime našla na listi kako muških tako i ženskih najčešćih imena. Zanimljivo je da je broj Saša dečaka i Saša devojčica podjednak- 12 devojčica i 12 dečaka su poneli ovo ime. A ni kod Vanja nije velika razlika. Takođe ime Matea se daje i devojčicama i dečacima. A verovali ili ne, rođena je i jedna Darko ove godine.

Izvor: znacenje-imena.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla

Istraživanje: Prosečan iznos mita u Srbiji 74 evra, a ovo su zanimanja u kojima ima najviše korupcije

Oglasna Tabla

Klot i frket u potpunom mraku: Upoznajte slepu pletilju sa Zlatara

Oglasna Tabla

Likovni konkurs užičke biblioteke u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Prva zlatiborska PUZIJADA

Oglasna Tabla

Jesenja ravnodnevnica – moćan period u kom važe posebna pravila poput ovog: “Kakva setva takva i žetva”

Oglasna Tabla

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla