1.6 C
Uzice
28 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Najplemenitiji podvig godine“: Nije odustao ni kada mu je telo gorelo

Dragan Vujović vatrogasac iz Užica, gaseći zgradu pretvorenu u buktinju rizikovao život. Akciju spasavanja hrabro nastavio uprkos zadobijenim opekotinama drugog stepena.

U naselju Turica u Užicu, 24. marta, plamen je zahvatio poslednji sprat stambene zgrade, a kada su stigli vatrogasci, buktinja se već dizala desetinama metara u nebo. Odmah su se uhvatili ukoštac sa stihijom, i dok je pokušavao da pomogne unesrećenim, jedan od njih se našao i sam u smrtnoj opasnosti. Iako je plamen već zahvatio i njegovu uniformu, nanoseći mu ozbiljne povrede, Dragan Vujović (50) nije odustajao, i hrabro je uleteo u buktinju!

– Požar je prijavljen kasno uveče, a vatra se već bila razbuktala – seća se Vujović. – Dok je trajala evakuacija stanara, pred buktinjom su nestajali ceo poslednji sprat i krov.

Sve je slutilo na najgore, ali je požrtvovanje vatrogasaca sačuvalo živote stanara. U jednom trenutku, Vujović je istrčao iz plamena da bi uzeo novu bocu sa kiseonikom. Njegova uniforma je gorela. Umesto da zatraži pomoć, zahvaćen plamenom, on je ponovo utrčao u buktinju. Nije posustao sve dok, tri sata kasnije, požar nije potpuno ugašen.

Od zadobijenih opekotina drugog stepena, Dragan se oporavljao nekoliko dana pod budnim okom lekara i podršku kolega i porodice.

– U jednom trenutku užarena greda se stropoštala na mene, pa sam pao sa merdevina – priča Vujović. – Kolege Momir Borović i Miladin Stevanović bili su sa mnom u potkrovlju. Situacija je bila zaista loša. Ali kod nas se zna, ne postoji dovoljno jak razlog da se odustane. 

Solidarnost vatrogasaca je poslovična, a uspeh zavisi od timskog rada. U dramatičnim uslovima rade složno, i brinu jedni o drugim. A hrabrost je, reklo bi se, njihovo “drugo ime”.

– Nema mnogo razmišljanja, život ljudi je i kolega je uvek na prvom mestu – kaže Vujović. – Zato sam siguran da bih opet postupio isto kao i te martovske večeri.

OPASNOST

Vujović radije pričao kolegama, nego o svom podvigu. – Gotovo svakodnevno smo suočeni sa opasnošću. Ipak, najteži dan bio mi je 22. jul 2016. kada je teško povređen naš kolega Miodrag Sarvanović. Na njega se obrušila krovna konstrukcija. Od teških povreda dugo se oporavljao, uz podršku kolega iz Vatrogasne brigade.

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla