10.2 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NAJNOVIJI MURAL BOBANA LAZIĆA SA MOTIVOM UŽIČKIH SIMBOLA

Najnoviji mural, autora Bobana Lazića sa motivom užičkih simbola: starog železničkog mosta, hidrocentrale Pod gradom i Starog grada našao se, kako autor kaže: „na najbezbednijem mestu po mural u gradu“- na zidu Okružnog zatvora u Užicu, u prostoru dvorišta koje čine zgrade Opštinskog suda, Opštine i Okružnog zatvora.

Lazić koji je autor i koautor nekoliko poznatih užičkih murala, ovim novim radom površine 38 metara kvadratnih, prvi put se predstavio radom u koloru. Njegovi raniji murali bili su crno beli, a ovaj rad je „bio izazov za nešto novo“. To novo je i – sam motiv, budući da smo njegov rad na zidovima u javnom prostoru uglavnom upoznali kroz portete. Rad na novom, tipično „užičkom muralu“ trajao je 8 dana, a kako Boban kaže, s obzirom da je ovo bilo prvo „baratanje bojama“ kada su u pitanju murali, pred njim se nije našao samo zid koji treba oslikati, već i jedan novi izazov i inspiracija. Mural je prepun detalja, ako pođemo od sadržine, priče, ali deo zahteva umetniku postavilo je i korišćenje valera i tonova boja kojim bi se ideja izrazila na pravi način, onako kako je on to zamislio. Na kraju ,pokazalo se da je početna ideja:  naslikati bojama mural nije ništa zahtevnije od crno belog, a Boban je zaključio da je „situacija upravo obrnuta“, i da je zahtevnije ovo ono na čemu je „kalio zanat“: crno bela figura na zidu.

Budući da su njegovi raniji radovi, od kojih je najsvežiji mural na javnom parkingu u centru grada, na prostoru nekadašnje pošte koji je radio u saradnji sa koleginicom Sanjom Cvetić a koji prikazuje niz porteta Užičana koji su se utkali u nacionalnu istoriju, deo i nečega što se u narodu zove lokalpatriotizam, Boban kaže da je i ovaj rad deo te ideje: iskazati ljubav prema rodnom mestu, ne smatrajući to kao izraz krute definicije lokalpatriotizma:

-Prosto može da se kaže da sam, kao i većina Užičana ponosan na ono što imamo: i na ličnosti, istoriju, sport, kulturu, obrazovanje, i evo sad i kažem: i na jedinstvenu prirodnu lepotu. To je sastavni deo moje kulture, mog obrazovanja i načina razmišljanja: tu gde sam rastao i gde živim, ima toliko toga i vrednog i lepog pored čega prolazimo a da ne primećujemo, a toliko je dragoceno. Zašto onda nemati stalno takve sadržaja pred očima?!

U duhu svoje ljubavi prema muralima, radu u javnom prostoru, Boban je nagovestio da uskoro počinje sa novim delom: oslikaće zid osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Zlakusi.

Na pitanje o ideji da se oslika baš ovaj zid u prostoru Okružnog zatvora, budući da nije toliko transparentan u smislu dostupnosti pogledima građanstva, osim onog dela populacije  koji stanuje i radi u okolini, i onog koji ovde „ima posla“ , Boban je rekao da mu to nije toliko ni bitno.

-Bitno je da mural postoji. Ne verujem ni da svi Užičani idu u Galeriju na izložbu , a onaj ko želi da vidi, sigurno će način i vreme i „stranputicu“ u šetnji da dođe i vidi. A onaj ko dođe da vidim, nadam se – imaće o čemu i da priča nekom drugom. Pri tome, a što je u celoj priči najbolje: ovo je nasigurnje umetničko delo u Užicu, najbolje obezbeđeno, tako da sam siguran i da će dugo trajati.

Izvor: pasaz.rs/M.Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla