9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NAJNOVIJI MURAL BOBANA LAZIĆA SA MOTIVOM UŽIČKIH SIMBOLA

Najnoviji mural, autora Bobana Lazića sa motivom užičkih simbola: starog železničkog mosta, hidrocentrale Pod gradom i Starog grada našao se, kako autor kaže: „na najbezbednijem mestu po mural u gradu“- na zidu Okružnog zatvora u Užicu, u prostoru dvorišta koje čine zgrade Opštinskog suda, Opštine i Okružnog zatvora.

Lazić koji je autor i koautor nekoliko poznatih užičkih murala, ovim novim radom površine 38 metara kvadratnih, prvi put se predstavio radom u koloru. Njegovi raniji murali bili su crno beli, a ovaj rad je „bio izazov za nešto novo“. To novo je i – sam motiv, budući da smo njegov rad na zidovima u javnom prostoru uglavnom upoznali kroz portete. Rad na novom, tipično „užičkom muralu“ trajao je 8 dana, a kako Boban kaže, s obzirom da je ovo bilo prvo „baratanje bojama“ kada su u pitanju murali, pred njim se nije našao samo zid koji treba oslikati, već i jedan novi izazov i inspiracija. Mural je prepun detalja, ako pođemo od sadržine, priče, ali deo zahteva umetniku postavilo je i korišćenje valera i tonova boja kojim bi se ideja izrazila na pravi način, onako kako je on to zamislio. Na kraju ,pokazalo se da je početna ideja:  naslikati bojama mural nije ništa zahtevnije od crno belog, a Boban je zaključio da je „situacija upravo obrnuta“, i da je zahtevnije ovo ono na čemu je „kalio zanat“: crno bela figura na zidu.

Budući da su njegovi raniji radovi, od kojih je najsvežiji mural na javnom parkingu u centru grada, na prostoru nekadašnje pošte koji je radio u saradnji sa koleginicom Sanjom Cvetić a koji prikazuje niz porteta Užičana koji su se utkali u nacionalnu istoriju, deo i nečega što se u narodu zove lokalpatriotizam, Boban kaže da je i ovaj rad deo te ideje: iskazati ljubav prema rodnom mestu, ne smatrajući to kao izraz krute definicije lokalpatriotizma:

-Prosto može da se kaže da sam, kao i većina Užičana ponosan na ono što imamo: i na ličnosti, istoriju, sport, kulturu, obrazovanje, i evo sad i kažem: i na jedinstvenu prirodnu lepotu. To je sastavni deo moje kulture, mog obrazovanja i načina razmišljanja: tu gde sam rastao i gde živim, ima toliko toga i vrednog i lepog pored čega prolazimo a da ne primećujemo, a toliko je dragoceno. Zašto onda nemati stalno takve sadržaja pred očima?!

U duhu svoje ljubavi prema muralima, radu u javnom prostoru, Boban je nagovestio da uskoro počinje sa novim delom: oslikaće zid osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Zlakusi.

Na pitanje o ideji da se oslika baš ovaj zid u prostoru Okružnog zatvora, budući da nije toliko transparentan u smislu dostupnosti pogledima građanstva, osim onog dela populacije  koji stanuje i radi u okolini, i onog koji ovde „ima posla“ , Boban je rekao da mu to nije toliko ni bitno.

-Bitno je da mural postoji. Ne verujem ni da svi Užičani idu u Galeriju na izložbu , a onaj ko želi da vidi, sigurno će način i vreme i „stranputicu“ u šetnji da dođe i vidi. A onaj ko dođe da vidim, nadam se – imaće o čemu i da priča nekom drugom. Pri tome, a što je u celoj priči najbolje: ovo je nasigurnje umetničko delo u Užicu, najbolje obezbeđeno, tako da sam siguran i da će dugo trajati.

Izvor: pasaz.rs/M.Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla