OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Најисплативије брање вргања и лисичарки


Обилне кише и топли дани допринели су да гљива у шумама Централне Србије буде у изобиљу. Међу оним јестивим, најцењеније су вргањи и лисичарке, па берачи печурака ових дана задовољно трљају длановима, јер се за килограм свежег вргања може добити и 500 динара. У зависности од квалитета, килограм сушеног вргања иде и до 5.000.

Сакупљање гљива ових дана је актуелно у грабовим и церовим шумама. Многи берачи гљиве не продају већ их замрзавају, суше или пастеризују за домаће потребе.

Горан Костић из Краљева каже да је интензивна потрага за печурка почела пре две недеље.

– Печурака ове године, због честих киша, има у изобиљу. Иако са породицом живим у граду, сваки викенд проводимо на селу у природи. Догодило се да за викенд нађем и двадесетак килограма вргања – прича овај Краљевчанин, напомињући да је само прави берачи знају колико су квалитетни такви дани проведени у шумама.

Он каже да откупљивачи за килограм првокласног вргања нуде око 400 динара, док су друга и трећа класа јефтинији око 250. Најисплативије је, каже Горан, сушити вргањ и чекати повољну цену.

Сушени вргањ се обично продаје крајем лета или почетком јесени, када се заврши сезона бербе. Откупљивачи тренутно за килограм прве класе сувог вргања дају до 5.000 динара, док је друга класа око 2.500, извештава портал Нова.

– Осим вргања, ове године у изобиљу има лисичарке и петроваче. Прошлог лета се не сећам да сам нашао било какву печурку у шуми, таква је суша била – каже овај берач печурака.

Свежи вргањи се могу наћи и на краљевачкој Зеленој пијаци и трговци их цене 500 динара за килограм. Занимљиво је да се на овој пијаци може пронаћи и тзв. булинџа или како је још у неким крајевима Србије зову јајчара и кнегиња. Килограм ове веома квалитетне печурке кошта 1.000 динара. На пијаци су понуди и сирњаје и млечнице. Оне су јефтиније, и крећу се између 300 – 400 динара за килограм.

– Сваког дана их доносим на пијацу. Познајем поједине шуме, и тачно знам где ћу тражити печурке. Не губим пуно времена, јер то гледам као на посао. Али, морам да признам да је ова година фантастична за печурке. Надам се да ће и на јесен бити овако – рекао је продавац на пијаци за Нова.рс.

Извор: Нова.рс/Екапија.цом

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА