ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Најисплативије брање вргања и лисичарки


Обилне кише и топли дани допринели су да гљива у шумама Централне Србије буде у изобиљу. Међу оним јестивим, најцењеније су вргањи и лисичарке, па берачи печурака ових дана задовољно трљају длановима, јер се за килограм свежег вргања може добити и 500 динара. У зависности од квалитета, килограм сушеног вргања иде и до 5.000.

Сакупљање гљива ових дана је актуелно у грабовим и церовим шумама. Многи берачи гљиве не продају већ их замрзавају, суше или пастеризују за домаће потребе.

Горан Костић из Краљева каже да је интензивна потрага за печурка почела пре две недеље.

– Печурака ове године, због честих киша, има у изобиљу. Иако са породицом живим у граду, сваки викенд проводимо на селу у природи. Догодило се да за викенд нађем и двадесетак килограма вргања – прича овај Краљевчанин, напомињући да је само прави берачи знају колико су квалитетни такви дани проведени у шумама.

Он каже да откупљивачи за килограм првокласног вргања нуде око 400 динара, док су друга и трећа класа јефтинији око 250. Најисплативије је, каже Горан, сушити вргањ и чекати повољну цену.

Сушени вргањ се обично продаје крајем лета или почетком јесени, када се заврши сезона бербе. Откупљивачи тренутно за килограм прве класе сувог вргања дају до 5.000 динара, док је друга класа око 2.500, извештава портал Нова.

– Осим вргања, ове године у изобиљу има лисичарке и петроваче. Прошлог лета се не сећам да сам нашао било какву печурку у шуми, таква је суша била – каже овај берач печурака.

Свежи вргањи се могу наћи и на краљевачкој Зеленој пијаци и трговци их цене 500 динара за килограм. Занимљиво је да се на овој пијаци може пронаћи и тзв. булинџа или како је још у неким крајевима Србије зову јајчара и кнегиња. Килограм ове веома квалитетне печурке кошта 1.000 динара. На пијаци су понуди и сирњаје и млечнице. Оне су јефтиније, и крећу се између 300 – 400 динара за килограм.

– Сваког дана их доносим на пијацу. Познајем поједине шуме, и тачно знам где ћу тражити печурке. Не губим пуно времена, јер то гледам као на посао. Али, морам да признам да је ова година фантастична за печурке. Надам се да ће и на јесен бити овако – рекао је продавац на пијаци за Нова.рс.

Извор: Нова.рс/Екапија.цом

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа