OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Najbolje užičko -Zora- najslađa užička tradicija skoro devet decenija

Najstarija užička poslastičarnica postoji od 1933. godine, a u njoj se i danas po mišljenju Užičana jedu najbolji kolači. Za njih ih 88 godina sprema porodica Donevski u kojoj se sve generacije bave poslastičarskim zanatom.

Zoran Donevski nasledio je posao od svojih roditelja Ilije i Božike, a koji su opet nasledili posao od Ilijinog oca Dragana.

“Deda Dragan je iz Makedonije prvi došao u Užice još 1933. godine. Te godine je na tadašnjoj Žitnoj pijaci, gde se danas nalazi hotel „Zlatibor“, otvorio svoju poslastičarnicu.

Posle nekoliko godina preselili su se i moja baka sa sinovima Ilijom i Martinom. Nastavili su uspešno da rade kao poslastičari i posle Drugog svetskog rata.Čiča Martin i moj otac su nastavili taj posao. Nastavili su da prave kolače, peciva i sladolede po dedinom receptu. Otvorili su na ćošku „Zoru“, kojoj je ime dao moj deda. On je voleo da radi noću, pripremao je peciva, a i kolače i jutra je često dočekivao u radnji, pa otuda i ime „Zora“, priča Zoran Donevski koji je danas vlasnik “Zorinog unučeta”, koji je odrastavši u “Zori” poslastičarskim poslom počeo da se bavi već sa 16 godina.

“Nastavio sam  tradiciju. Sve ono je što su moji pravili, danas radimo supruga i ja jer ne treba kvariti taj kvalitet,  brend i tradiciju. Nismo hteli da dodajemo nešto. Ta urmašica, baklava, krempita ili šampita se i dalje pravi po istom dedinom receptu. Ne treba to stavljati u zaborav. Ali, stare recepte ljubomorno čuvamo. Ti recepti se prenose sa koleno na koleno. Deda i baba su pravili kolače po tim receptima iz davnina. Dolaze nam stare mušterije sa unucima. Smenjuju se generacije, a mi i dalje trajemo“, kaže Zoran Donevski.

 

Asortiman u ovoj poslastičarnici je isti godinama u nazad.To su tradicionalni kolači a  u današnje vreme je teško opstati na tržištu jer je konkurencija velika, ali Donevski ne odustaju od toga da kolače prave domaćinski.

„Sve je domaće, čak i džemove koje koristimo smo sami pravili, mušterije znaju da je sve bez aditiva, zato i opstajemo na tržištu toliki niz godina. Moj brat i ja smo nastavili tradiciju, a da li će naša deca to ćemo videti“, ističe Zoranova sestra Nataša Milanović.

Zoran je nasledio svog dedu, a ko će nastaviti tradiciju pravljenja najboljih kolača u Užicu, kažu još se ne zna.

„Ako ne deca, možda unučići nastave poslastičarski posao, nikada se ne zna. Kako je Zoran nasledio svog dedu, tako će možda i naši unuci da naslede nas“, kaže Mirjana Donevski.

Bilo deca ili uničići Užičani se nadaju da će se tradicija najstarije poslastičarske radnje u gradu i njihovih kolača  nastaviti.

Izvor:predsednik.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slava hrama Svetog Arhangela Gavrila u Staparima

Oglasna Tabla

10 dana na moru čini čuda za dušu I tijelo: evo zašto!

Oglasna Tabla

Kon: Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine

Oglasna Tabla

Za svako rođeno dete 5.000 evra!?

Oglasna Tabla

Novosađanka poginula u teškoj nesreći u Sevojnu, muž i dete povređeni

Oglasna Tabla

Lovci odstrelili srndaća koji je napadao ljude u okolini Kruševca, među povređenima i dve devojčice

Oglasna Tabla

Trotineti zabranjeni na trotoarima, vozačI da polažu test? Novi zakon konačno bi trebalo da reši pitanje modernih dvotočkaša

Oglasna Tabla

Četiri medalje srpskih matematičara na olimpijadi – zlato, dva srebra i bronza

Oglasna Tabla

Pasulj sa suvim rebrima: Dodajte samo kupus salatu i hleb i uživajte u ručku

Oglasna Tabla