OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Najbolje užičko -Zora- najslađa užička tradicija skoro devet decenija

Najstarija užička poslastičarnica postoji od 1933. godine, a u njoj se i danas po mišljenju Užičana jedu najbolji kolači. Za njih ih 88 godina sprema porodica Donevski u kojoj se sve generacije bave poslastičarskim zanatom.

Zoran Donevski nasledio je posao od svojih roditelja Ilije i Božike, a koji su opet nasledili posao od Ilijinog oca Dragana.

“Deda Dragan je iz Makedonije prvi došao u Užice još 1933. godine. Te godine je na tadašnjoj Žitnoj pijaci, gde se danas nalazi hotel „Zlatibor“, otvorio svoju poslastičarnicu.

Posle nekoliko godina preselili su se i moja baka sa sinovima Ilijom i Martinom. Nastavili su uspešno da rade kao poslastičari i posle Drugog svetskog rata.Čiča Martin i moj otac su nastavili taj posao. Nastavili su da prave kolače, peciva i sladolede po dedinom receptu. Otvorili su na ćošku „Zoru“, kojoj je ime dao moj deda. On je voleo da radi noću, pripremao je peciva, a i kolače i jutra je često dočekivao u radnji, pa otuda i ime „Zora“, priča Zoran Donevski koji je danas vlasnik “Zorinog unučeta”, koji je odrastavši u “Zori” poslastičarskim poslom počeo da se bavi već sa 16 godina.

“Nastavio sam  tradiciju. Sve ono je što su moji pravili, danas radimo supruga i ja jer ne treba kvariti taj kvalitet,  brend i tradiciju. Nismo hteli da dodajemo nešto. Ta urmašica, baklava, krempita ili šampita se i dalje pravi po istom dedinom receptu. Ne treba to stavljati u zaborav. Ali, stare recepte ljubomorno čuvamo. Ti recepti se prenose sa koleno na koleno. Deda i baba su pravili kolače po tim receptima iz davnina. Dolaze nam stare mušterije sa unucima. Smenjuju se generacije, a mi i dalje trajemo“, kaže Zoran Donevski.

 

Asortiman u ovoj poslastičarnici je isti godinama u nazad.To su tradicionalni kolači a  u današnje vreme je teško opstati na tržištu jer je konkurencija velika, ali Donevski ne odustaju od toga da kolače prave domaćinski.

„Sve je domaće, čak i džemove koje koristimo smo sami pravili, mušterije znaju da je sve bez aditiva, zato i opstajemo na tržištu toliki niz godina. Moj brat i ja smo nastavili tradiciju, a da li će naša deca to ćemo videti“, ističe Zoranova sestra Nataša Milanović.

Zoran je nasledio svog dedu, a ko će nastaviti tradiciju pravljenja najboljih kolača u Užicu, kažu još se ne zna.

„Ako ne deca, možda unučići nastave poslastičarski posao, nikada se ne zna. Kako je Zoran nasledio svog dedu, tako će možda i naši unuci da naslede nas“, kaže Mirjana Donevski.

Bilo deca ili uničići Užičani se nadaju da će se tradicija najstarije poslastičarske radnje u gradu i njihovih kolača  nastaviti.

Izvor:predsednik.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla