OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Dejan Petrović, najpoznatiji srpski trubač, najmlađi dobitnik „Majstorskog pisma“ i vlasnik čuvenih „Zlatnih truba“ sa Dragačevsog sabora u Guči, rođen je u Užicu 1985. godine. U kući Petrovića u selu Dubokom truba traje već četri generacije. Svirali su ovaj instrument, pre Dejana, njegov pradeda, deda, pa otac Mićo koji je bio kralj trube, koji je ovom muzikom zarazio brojne orkestre, koja se danas svuda u svetu prepoznaje kao srpska.

Kada je 2000. godine prerano ostao bez oca, Dejan je imao 15 godina, ali je njegov put već bio predodređen.

“Imao sam osam godina kad sam dobio prvu trubu. Uvek se znalo, ako su ocene loše, nema muzike. Ona izreka „red, rad i disciplina“ za mene nikada nije bila fraza već moto. On me je doveo do onoga gde sam danas, uz jak temelj koji je postavio moj otac, koji mi je bio i najveći uzor “, ističe Dejan.

Dejan Petrović je kao dvanaestogodišnjak imao svoj, mladi orkestar. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa i da napusti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara. Od 2001. godine, Orkestar Dejana Petrovića, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene. Dejan je 2006. godine ušao u istoriju kao najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, višestruki je osvajač svih nagrada na Saboru u Guči, među kojima je i nagrade Prva truba sveta. Dejan sa svojim orkestrom, 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru u Guči i ustupi mesto novim, mladim orkestrima.

Poslednjih 14 godina sa svojim Big bendom Dejan Petrović je širom sveta poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, modernim elementima, a pored autorske muzike koju radi, u repertoaru imaju mnoštvo stranih obrada i internacionalnih numera čija je interpretacija veoma autentična, zahvaljujući samoj koncepciji benda, odnosno spoju instrumenata koji ga čine.

Želja mi je bila da svet upozna muziku Srbije i Balkana koja ostavlja bez daha i reči, muziku koja pokreće svet, uz obavezni zvuk trube. Možda je taj prelomni trenutak bio prvi Kustendorf festival 2007. godine, jer smo tada prvi put izvodili našu autorsku muziku pred takvom publikom. Bilo je dosta stranaca, kao i domaće publike i svi smo bili kao jedno. Svaka numera je praćena ovacijama i tada sam shvatio da ne grešim i da nema zaustavljanja”, naglašava Dejan Petrović.

Big bend je učestvovao na svim većim, domaćim, muzičkim festivalima i nebrojeno puta je predstavljao Srbiju na raznim svetskim sajmovima, sportskim i kulturnim događajima, festivalima i to uvek sa velikim uspehom.

Zbog svega, Dejan Petrović je ambasador srpske trube, nešto najbolje u srpskoj muzici što dolazi iz Užica.

A on je kaže najponosniji na svoju ćerku Jovanu.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla

Sve izvesniji početak radova na obilaznici u ovoj godini

Oglasna Tabla