Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZDRAVLJE

Najavljuju se nove mere koje će regulisati pitanje abortusa

U prošloj godini, prema zvaničnim podacima, izvršeno je više od 16.000 prekida trudnoća, a nadležni kažu da ih je bilo deset puta više, koji nisu prijavljeni. Prošle nedelje je u Opštoj bolnici u Užicu uhapšen ginekolog zbog sumnje da je pacijentkinji u 17. nedelji prekinuo trudnoću i zauzvrat od nje primio 570 evra. Nadležni najavljuju nove mere koje će regulisati pitanje abortusa.

Na svaku rođenu bebu, dolaze tri pobačaja. Razlozi za prekid trudnoće su različiti, a ishod u nekim slučajevima može biti koban.

„Tokom intervencije može doći i do nekih nenadanih, iznenadnih, velikih krvarenja. Može doći i do povrede same materice. Te povrede mogu biti bezazlene ali mogu biti i takve da iziskuju hitnu hirušku intervenciju i nekada dovode do gubitka čitave materice. To je tragično za mlade devojke koje nisu ostvarile svoje potomstvo“, kaže ginekolog dr Aleksandar Stefanović.

Zvanične statistike o broju abortusa nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod njih uradi najviše tih intervencija. To će se, tvrde nadležni, uskoro promeniti. Prekidi trudnoća će ubuduće moći da se obavlaju po zakonskoj proceduri, samo u ovlašćenim institucijama.

„Jedan od načina da se ovaj problem rešava je i valjan zakon, koji je usaglašen sa materijom u zemljama EU i koji će uzeti u obzir pre svega to pravo žene da odluči da eventualno prekine trudnoću, to pravo joj niko nikada ne sme osporiti, da bude ujedno iskorišćeno i za njenu dalju edukaciju“, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Poručuje da je prekid trudnoće psihološka i fizička trauma i da je potrebno da žene shvate koliko je to eventualno u vezi sa sekundarnim sterilitetom i koliko je važno da uslovi u kojima se odvija prekid trudnoće budu u stručnom i bezbednosnom interesu žene.  

Pored zakonske regulative najavljuju se i edukacije o reproduktivnom zdravlju, a ciljna grupa, kažu stručnjaci, treba da budu stariji osnovci.

„Treba da se edukuju pubertetlije i adolescenti o upotrebi kontracepcije jer ne znaju dovoljno o tome i mislim da najviše abortusa ima upravo među mladom populacijom“, ističe psiholog Ljiljana Filipović. 

Podaci potvrđuju da se na abortus lakše odlučuju žene koje su već rađale, a posledice mogu biti podjednako teške i za one koje su rađale i za one koje nisu.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla

Užice iz ugla Filipa Petronijevića (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sirup od crnog i belog luka jača imunitet i štiti od prehlade

Oglasna Tabla

Kako dobiti povraćaj PDV-a na opremu za bebe po novom, a kako po starom Zakonu

Oglasna Tabla

Književno veče Laka Veselinovića

Oglasna Tabla

Ujutru sunčano, popodne prolazno naoblačenje

Oglasna Tabla

Predstavljena Studija taksi prevoza u gradu Užicu

Oglasna Tabla