Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Najava za promociju zbirke pesama „Nadežnik sreće“ Borisa Tanovića

Promocija zbirke pesama Nadežnik sreće pesnika Borisa Tanovića, druga po redu ovog autora, održaće se u četvrtak 21. februara u 19 sati u Klubu Gradskog kulturnog centra. Na promociji će o knjizi govoriti i sa autorom razgovarati studenti književnosti Nevena Bogićević i Uroš Mikić, dok će pesme čitati Milena Čantrak, Nađa Đoković, Filip Ljubojević i Stefan Jevtović. Muzički gost je Danilo Župić, koji će uz zvuke gitare pratiti čitanje stihova, dok će po završetku promocije i potpisivanju knjige, održati pop-rok svirku za publiku.

Zbirka pesama Nadežnik sreće podnaslova „Savremeni kanconijer kroz 100 pesama samoće” sastoji se od 100 pesama, raspoređenih u 4 ciklusa (nazvanih patetikama) u okviru kojih je 19 potciklusa. U okviru ove obimne knjige poezije postoje najrazličitije teme koje sežu do nacionalne istorije, pitanja Kosova i Metohije, simbolike i značaja zavičaja za samog autora, položaja čoveka u današnjem svetu, zatim slobode i oslobođenja, odnosa savremenog i klasičnog poimanja umetnosti i književnosti opisanog kroz „pesme o pesmi”… Ovu poeziju još karakteriše mnoštvo ljubavnih pesama, autopoetički stihovi, dok je sonetu kao književnoj vrsti priređena izvesna apologija – čitavih dvadeset pet pesama u ovoj knjizi poezije ispevano je u ovoj formi.

Pesnik i književni kritičar Milan Anđelković, koji je recenzent ove knjige, ističe između ostalog u prikazu knjige Nadežnik sreće, nazvanom „Obnova mita o poeziji”: „Pesnik je opevao sve prateće elemente svoga zanata. Poeziji prišao iskreno i bez računice, kako se to obično radi. Poezija je glavni junak ovih stihova. Njoj je poklonjenje i slava i čast u ovoj zbirci. […] Knjiga pesama, druga po redu ovog autora, jeste i knjiga preispitivanja. Sledeći citate i zamišljenost onih iz domaće i svetske literature, junak ili glas, a najpre glas junaka, neprestano preispituje položaj, značaj i značenje.”

Zbirka pesama Nadežnk sreće Borisa Tanovića objavljena je decembra 2018. godine u izdanju beogradske izdavačke kuće „Čigoja štampa”, dok je koizdavač Narodna biblioteka Užice. Knjiga je premijerno promovisana 26. decembra 2018. u Kući Đure Jakšića u Beogradu, pa je ovo prva prilika da se autor predstavi domaćoj publici pre prvih narednih promocija koje bi trebalo da se održe u Kragujevcu i Zubinom Potoku.

Boris Tanović je rođen 1997. u Užicu. Osnovnu školu i Užičku gimnaziju završio je u rodnom gradu. Student je treće godine Srpske književnosti i jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pre zbirke Nadežnik sreće, septembra 2016. objavio je kao svršeni maturant debitantsku knjigu poezije Veslanje po suvom.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА