21.8 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Najava za promociju zbirke pesama „Nadežnik sreće“ Borisa Tanovića

Promocija zbirke pesama Nadežnik sreće pesnika Borisa Tanovića, druga po redu ovog autora, održaće se u četvrtak 21. februara u 19 sati u Klubu Gradskog kulturnog centra. Na promociji će o knjizi govoriti i sa autorom razgovarati studenti književnosti Nevena Bogićević i Uroš Mikić, dok će pesme čitati Milena Čantrak, Nađa Đoković, Filip Ljubojević i Stefan Jevtović. Muzički gost je Danilo Župić, koji će uz zvuke gitare pratiti čitanje stihova, dok će po završetku promocije i potpisivanju knjige, održati pop-rok svirku za publiku.

Zbirka pesama Nadežnik sreće podnaslova „Savremeni kanconijer kroz 100 pesama samoće” sastoji se od 100 pesama, raspoređenih u 4 ciklusa (nazvanih patetikama) u okviru kojih je 19 potciklusa. U okviru ove obimne knjige poezije postoje najrazličitije teme koje sežu do nacionalne istorije, pitanja Kosova i Metohije, simbolike i značaja zavičaja za samog autora, položaja čoveka u današnjem svetu, zatim slobode i oslobođenja, odnosa savremenog i klasičnog poimanja umetnosti i književnosti opisanog kroz „pesme o pesmi”… Ovu poeziju još karakteriše mnoštvo ljubavnih pesama, autopoetički stihovi, dok je sonetu kao književnoj vrsti priređena izvesna apologija – čitavih dvadeset pet pesama u ovoj knjizi poezije ispevano je u ovoj formi.

Pesnik i književni kritičar Milan Anđelković, koji je recenzent ove knjige, ističe između ostalog u prikazu knjige Nadežnik sreće, nazvanom „Obnova mita o poeziji”: „Pesnik je opevao sve prateće elemente svoga zanata. Poeziji prišao iskreno i bez računice, kako se to obično radi. Poezija je glavni junak ovih stihova. Njoj je poklonjenje i slava i čast u ovoj zbirci. […] Knjiga pesama, druga po redu ovog autora, jeste i knjiga preispitivanja. Sledeći citate i zamišljenost onih iz domaće i svetske literature, junak ili glas, a najpre glas junaka, neprestano preispituje položaj, značaj i značenje.”

Zbirka pesama Nadežnk sreće Borisa Tanovića objavljena je decembra 2018. godine u izdanju beogradske izdavačke kuće „Čigoja štampa”, dok je koizdavač Narodna biblioteka Užice. Knjiga je premijerno promovisana 26. decembra 2018. u Kući Đure Jakšića u Beogradu, pa je ovo prva prilika da se autor predstavi domaćoj publici pre prvih narednih promocija koje bi trebalo da se održe u Kragujevcu i Zubinom Potoku.

Boris Tanović je rođen 1997. u Užicu. Osnovnu školu i Užičku gimnaziju završio je u rodnom gradu. Student je treće godine Srpske književnosti i jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pre zbirke Nadežnik sreće, septembra 2016. objavio je kao svršeni maturant debitantsku knjigu poezije Veslanje po suvom.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Na prodaju tri placa u bivšoj kasarni: 130 ari zemlje nudi se za 819.000 evra

Oglasna Tabla

Pomeranje kazaljki u noći između subote i nedelje

Oglasna Tabla

Asfaltirano pet putnih pravaca u Gorjanima

Oglasna Tabla

Javni poziv za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje u 2019. godini

Oglasna Tabla

Skandal u Arilju-Došli da odigraju humanitarnu akciju dočekale ih zaključane prostorije stadiona

Oglasna Tabla

Akcija prikupljanja otpada na Tić polju

Oglasna Tabla

Novi Zakon od decembra: Nemaš dokaz o poreklu imovine, porez 75 procenata

Oglasna Tabla

Nebojša Đurić – Volja je pokretač svega

Oglasna Tabla

Objavljen poziv za nabavku i ugradnju postrojenja i opreme za energetsku sanaciju / rekonstrukciju objekata u Paraćinu, Kruševcu i Užicu

Oglasna Tabla