10.3 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Najava 19. Pršutijade (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom opštine Čajetina a u organizaciji PD „Zlatiborski eko agrar“ , Udruženja poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, TO Zlatibor, Sportskog centra Čajetina, u Mačkatu će se od 9. do 11. februara održati 19. pršutijada. Datum održavanja ovog sajma pomeren je za ovaj termin zbog školskog raspusta kada se na Zlatiboru očekuje veliki broj turista.

Nakon kraćeg predaha od novogodišnje euforije, božićnih praznika i slava, februar je mesec u kome smo ponovo spremni za posete manifestacijama i društvenim događajima. Jedan od takvih jeste i Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu koji će dati priliku zainteresovanim gostima da se druže, degustiraju raznovrsne proizvode, a proizvođačima da sklope nove poslove i razmene iskustva.

„I ove godine na Pršutijadi imamo goste iz Italije, Hrvatske i Francuske tako da će i ove godine svi posetioci imati priliku da probaju ne samo ono što su domaćini iz Zlatiborskog okruga pripremili, već i internacinalnu nacionalnu hranu, pre svega se misli na suvomesnate proizvode iz ove tri zemlje“, napominje direktor PD „Zlatiborski eko agrar“, Vladimir Bojović.

Iz Hrvatske će doći Istrani, iz Italije se očekuju proizvođači iz Parmske regije dok će iz Francuske biti zastupljeni proizvođači iz više regija. Pored suvomesnatih proizvoda, oni će doneti i tradicionalne sireve i vina kako bi upotpunili celokupan doživljaj pri degustaciji hrane svog kraja . Što se tiče naših poljoprivrednika, na Sajmu će se ove godine pojaviti 18 proizvođača koji će ponuditi, kao i obično, raznovrstan asortiman.

„Od suvomesnatih proizvoda imamo ovčiju stelju, goveđu kobasicu i pršutu, svinjske pečenice, slaninu i čvarke. To je već ozbiljna paleta proizvoda i naši proizvođači se trude da u svakom od tih proizvoda postignu najbolje rezultate, da se izdvoje kvalitetom. Oni su pre svega fokusirani na to, a eventualno će neko od njih, pri tom mislim na one koji se bave prodajom u tržnicama u gradskim centrima, u svoju ponudu uključiti sir i kajmak iz svojih domaćinstava“, kaže Bojović.

I ove godine će Pršutijada biti praćena kulturno-zabavnim programom u koji će biti uključeni folklorni ansambli, trubački orkestar, kao i učenici raznih sekcija čajetinskih osnovnih škola a posebno škole iz Mačkata. Sajam se održava od 9. do 11. februara.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla