Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Najava 19. Pršutijade (VIDEO)

Tradicionalni Sajam suvomesnatih proizvoda u održaće se 19. put u Mačkatu. Popularna Pršutijada okupiće 16 izlagača, a organizatori tokom tri dana trajanja sajma očekuju više od 10 hiljada posetilaca.

Svečano otvaranje Pršutijade i proglašenje pobednika održaće se u subotu 9. februara u 11 časova uz kulturno umetnički program i trubače. Poznati proizvodi kao što su pršuta, kobasica, slanina biće izloženi do ponedeljka 11. februara, kada će biti izvlačenje dobitnika robnih nagrada u nagradnoj igri, a zatvaranje sajma je u 18 časova. Pored 16 lokalnih proizvođača od kojih će preduzeće Jugoinspekt izabrati najbolje, učestvovaće i gosti iz inostranstva.

„Ove godine kao gosti manifestacije biće proizvođači iz Italije, okrug Parma, grad Legirano, kao i proizvođači francuskih sireva. To je jedna novina koja će se ove godine pojaviti na Pršutijadi,“

kaže Miljko Radišić iz preduzeća Zlatiborski ekoagrar. Pršutijada je svrstana u prvu kategoriju prema pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji manifestacija u Srbiji. Tradicionalni sajam je odlična prilika za proizvođače, koji bi trebalo da budu zaštićeniji jer je pokrenut postupak zaštite geografskog porekla i uspostavljanja žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“.

„Već 10 godina sam u ovoj porodici koja se 30 godina bavi preradom mesa. Robu nabavljamo sa Zlatibora i okoline. Pored Mačkata, učestvujemo na sajmovima u Topoli i Aleksandrovcu. Našu robu plasiramo na pijaci u Užicu, ali i u Jagodini, Kragujevcu, Kraljevu i Beogradu. Ova manifestacija nam mnogo znači jer dobijamo dosta kupaca, dolaze ljudi iz raznih krajeva da probaju naše ukuse i kome odgovara možemo nastaviti dalju saradnju. To nam je važno zbog budućeg poslovanja,“

kaže iz radnje za preradu mesa „Joletić“. Pored značaja za proizvođače, izložbeno – prodajni sajam je veoma bitan u turističkoj ponudi Zlatibora koju će ovog februara činiti i Sretenjski market, MMA turnir i koncert Zvezda granda.

„Treba naglasiti da svi gosti koji se nađu u tom periodu na Zlatiboru mogu da uživaju, da posete selo Mačkat, da probaju naše čuvene suvomesnate proizvode po čemu su Zlatibor i opština Čajetina nadaleko poznati. Ulaz na sajam je potpuno besplatan za sve posetioce. Sama manifestacija, 19. po redu, govori da iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Prošle godine je bilo negde oko 10 hiljada posetilaca. Ove godine očekujemo da će broj turista biti znatno veći,“

kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog okruga uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, opštine Čajetina, Zlatiborskog ekoagrara i Sportskog centra Čajetina.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На репертоару биоскопа КЦ Златибор нови филмови

ОГЛАСНА ТАБЛА