-4.6 C
Uzice
21 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI VESTI IZ OKRUGA

Nagrade sa festivala u Prilikama otišle u Požegu i Užice(VIDEO)

U okviru manifestacije „Preobraženje 2019“ u Prilikama održan je 17. Festival izvorne srpske pesme.

Ovogodišnji festival u Prilikama okupio je 64 pevačke grupe iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Krajine, u cilju čuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta Srbije.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca.

Za titulu najboljih takmičilo se 24 ženskih i 40 muških grupa. Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri sastavljen od tri člana:  etnomuzikolog i član Saveza amatera Srbije, Mirjana Drobac, muzički urednik RTS-a, Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić-Ivković.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile su „Raspevane Požežanke“ iz Požege sa pesmom „Čuvam ovce oko 9 sena“, a u muškoj „Srpski božur“ iz Ribaševine kod Užica sa pesmom „Oj livado rosna travo “. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojila je  grupa„Bećari “ iz Sevojna, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto pripada  „Kadinjači“ iz Buara kod Užica. Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji pripada „Užičankama“ iz Užica a u muškoj konkurenciji pehar ostaje u Ivanjici grupi „Klekovički žubor“ iz Pridvorice.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar je osvojila ženska grupa „Ribnica“ iz Kraljeva, dok su u  muškoj grupi pehari osvojili članovi grupe „Drina“ iz Nove Pazove.

Najbolji ženski solista je Jelka Marković iz grupe „Dukat“ iz Kosjerića a muški Miodrag Ćurčić iz grupe Omorika  iz  Ivanjice.

Prema oceni vođa grupa, najbolja ženska i muška grupa su iz Ivanjice : „Bele rade“i „Klekovički žubor“.

Najstariji učesnik festivala je Mica Todorović koja ima 91 godinu iz Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića a najmlađa je Nevena Desivojević sa 12 godina iz grupe „Stevan Knićanin“ iz Knića.  Za očuvanje stare žetvarske pesme nagrađena ženska grupa Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića, za izbor pesme – Bela ruža nagrađena ženska grupa „Breza“ iz Ivanjice. Nagrada za perspektivnu mladu grupu odlazi u Vojkoviće – Istočno Sarajevo muškoj grupi „Srpski vitezovi“, za interpretaciju pesme – Bolna leži Anđelija mlada, muškoj grupi „Složna braća“ iz Rogačice i za izbor pesme i autentičnost izvođenja muškoj grupi Etno udruženja „Zlakusa“ iz Zlakuse.

U revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Veljka Ostojića“ i pevačicu narodne muzike Gocu Lazarević.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: infoliga.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Na kasu samo s mobilnim: U kupovinu ćemo uskoro ići bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja

Oglasna Tabla

NSZ: Isplata novčane naknade nezaposlenima

Oglasna Tabla

Budite zdravi cele zime: Antibiotik supa (VIDEO)

Oglasna Tabla

Na pragu revolucionarnog otkrića: Da li će uskoro biti otkriven lek za sve vrste kancera

Oglasna Tabla

U ritmu nedelje sa protojerejem stavroforom Milošem Bosićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak i sredu

Oglasna Tabla

Planinarsko društvo Rujno organizuje izložbu fotografija

Oglasna Tabla

Zimsko uzivanje na Torniku (FOTO)

Oglasna Tabla

Vremenski uslovi ne ometaju radove na gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla