24 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI VESTI IZ OKRUGA

Nagrade sa festivala u Prilikama otišle u Požegu i Užice(VIDEO)

U okviru manifestacije „Preobraženje 2019“ u Prilikama održan je 17. Festival izvorne srpske pesme.

Ovogodišnji festival u Prilikama okupio je 64 pevačke grupe iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Krajine, u cilju čuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta Srbije.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca.

Za titulu najboljih takmičilo se 24 ženskih i 40 muških grupa. Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri sastavljen od tri člana:  etnomuzikolog i član Saveza amatera Srbije, Mirjana Drobac, muzički urednik RTS-a, Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić-Ivković.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile su „Raspevane Požežanke“ iz Požege sa pesmom „Čuvam ovce oko 9 sena“, a u muškoj „Srpski božur“ iz Ribaševine kod Užica sa pesmom „Oj livado rosna travo “. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojila je  grupa„Bećari “ iz Sevojna, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto pripada  „Kadinjači“ iz Buara kod Užica. Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji pripada „Užičankama“ iz Užica a u muškoj konkurenciji pehar ostaje u Ivanjici grupi „Klekovički žubor“ iz Pridvorice.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar je osvojila ženska grupa „Ribnica“ iz Kraljeva, dok su u  muškoj grupi pehari osvojili članovi grupe „Drina“ iz Nove Pazove.

Najbolji ženski solista je Jelka Marković iz grupe „Dukat“ iz Kosjerića a muški Miodrag Ćurčić iz grupe Omorika  iz  Ivanjice.

Prema oceni vođa grupa, najbolja ženska i muška grupa su iz Ivanjice : „Bele rade“i „Klekovički žubor“.

Najstariji učesnik festivala je Mica Todorović koja ima 91 godinu iz Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića a najmlađa je Nevena Desivojević sa 12 godina iz grupe „Stevan Knićanin“ iz Knića.  Za očuvanje stare žetvarske pesme nagrađena ženska grupa Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića, za izbor pesme – Bela ruža nagrađena ženska grupa „Breza“ iz Ivanjice. Nagrada za perspektivnu mladu grupu odlazi u Vojkoviće – Istočno Sarajevo muškoj grupi „Srpski vitezovi“, za interpretaciju pesme – Bolna leži Anđelija mlada, muškoj grupi „Složna braća“ iz Rogačice i za izbor pesme i autentičnost izvođenja muškoj grupi Etno udruženja „Zlakusa“ iz Zlakuse.

U revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Veljka Ostojića“ i pevačicu narodne muzike Gocu Lazarević.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: infoliga.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla