Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Nadležne službe spremno dočekale prvi sneg

Prioritet kod zimskog održavanja u Užicu su javne i zdravstvene ustanove, kao i linije gradskog i prigradskog prevoza putnika, ističe Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“ u čijoj nadležnosti je realizacija, kontrola i koordinacija svih javnih preduzeća angažovanih na zimskom održavanju grada.

„Zimsko oržavanje zvanično je počelo 1. novembra i trajaće do 15. marta. Čišćenje se kao i do sada vrši po prioritetima. Kod prve grupe prioriteta obaveza je da ulice i putevi budu očišćeni u roku od 24 časa od prestanka padavina. Kod druge i treće grupe prioriteta taj rok je 48 sati.“

„U dogovoru sa gradskim rukovodstvom u program ovogodišnjeg održavanja puteva i ulica u Užicu uvršteno je još nekoliko putnih pravaca. Reč je o još jednom putnom pravcu u Lunovom selu koji vodi ka Požegi, zatim u Kačeru zbog potrebe privrednih preduzeća koja funkcionišu na tom području. Dodata je i Jelovogorska ulica, pa će sve ulice biti čišćene po utvrđenom planu koji podrazumeva prvi, drugi i treći prioritet održavanja.

Osim navedenih biće čišćeni i putevi prema školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama. Ove godine poseban akcenat biće prilazi ka Domu zdravlja, Dečjem i ATD dispanzeru, apotekama, Kovid bolnici u krugu kasarne i Zdravstvenom centru.“

Maksimović ističe da je definisana organizacija održavanja i čišćenja, mehanizacija je spremna, a nabavljene su i potrebne količine soli, kalcijum hlorida i rizle za posipanje. Za potrebe seoskih mesnih zajednica već je isporučeno 15 raonika i predviđene količine goriva prema potrebama iz prethodnih godina.

Realizovan je i tender za podizvođača ukoliko dođe do obilnijih snežnih padavina, kaže Maksimović i dodaje da je dogovoreno da komunalna policija više kontroliše vozila koja su parkirana na teritoriji grada. To se pre svega odnosi na ulice koje služba za održavanje JKP „Niskogradnja“ koristi tokom zimskog perioda, kako bi bile prohodne.

On tvrdi da je postignut i dogovor sa JKP „Bioktoš“ kada je u pitanju pražnjenje kanti sa smećem tokom zime.

„Istovremeno radnici ovog preduzeća po prvi put ove godine, građanima koji lože isporučuju kese za odlaganje hladnog pepela. Sve ovo su važne komunalne usluge za naše sugrađane, pa sa druge strane očekujemo od njih da svesnije parkiraju automobile, odlažu otpad i isključivo hladan pepeo sipaju u džakove namenjene za to.“

Govoreći o čišćenju trotoara i drugih javnih površina Maksimović navodi da program obuhvata dve grupe prioriteta sa preko 40 lokacija.

„U programu se nalazi čišćenje i posipanje stepeništa u blizini škola. Ovaj deo posla poveren je JKP „Bioktoš“. Ukoliko vremenski uslovi budu iziskivali u poslove održavanja biće uključena i sva ostala javno- komunalna preduzeća koja poseduju neophodnu mehanizaciju što se posebno odnosi na traktore.“

Kompletnu realizaciju, kontrolisanje i koordinaciju svih javnih preduzeća kada je u pitanju plan i program zimskog održavanja u nadležnosti je JP „Užice razvoj“ u kome su određena lica koja su 24 sata u pripravnosti. Oni će primati pozive i reagovati u najdelikatnijim situacijama.

U skladu sa zahtevima sugrađana ove godine vodiće se računa po pitanju količine rizle na gradskim ulicama i ona će se nalaziti u ulicama u kojima je to neophodno. Posipaće se kontrolisano, ali po rečima direktora JP „Užice razvoj“ bezbednost građana je na prvom mestu. Rizla koja bude prosuta na ulicama biće uklonjena prilikom prvog prolećnog čišćenja.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница обишла радове на реконструкцији градских улица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Еколошка флота – Discover Serbia у акцији чишћења реке Лим (ВИДЕО+ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА