ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Надеждa Петровић -српска сликарка, хуманиста и родољуб (ВИДЕО)

На сцени Дома културе у Чајетини синоћ је одиграна  монодрама ,,Ненаписана писма“ према тексту Милкице Милетић, причи инспирисаној ликом аликарке и хероине Надежде Петровић. Улога ове јунакиње поверена је глумици Вањи Милачић.

Књижевница Милкица Милетић, инспирисана слојевитом личношћу знамените српске сликарке, хуманисте и родољуба, Надежде Петровић, оживела је њен лик у свом тексту „Ненаписана писма“ покушавајући да приближи својим савременицима једно време у којем жени није било ни мало лако да се  бори  за равноправан положај  уметника у тадашњој Србији , и у ондашњим политичким превирањима, уз све своје емотивне и уметничке недоумице.  

„Оно што је Надежда Петровић говорила онда када је говорила, дакле пре 150 година, те речи су актуелније данас него тада што су биле, на жалост. Јер она је тада говорила о неком положају уметника у Србији, о положају жене, односно о самим почецима неког залагања за жену, за равноправност, за њен поиложај у друштву итд. Оно по чему је она била драгоцена је то што је почела једну мисију коју моја ћерка данас живи, као и по осталим стварима које о њој знамо. Њена сликарска заоставштина, то што је била ратни херој, болничарка, све то што о њој знамо; једна жена која је била  високоумна, јако храбра и одважна, и за оно,  и за ово време“, прича глумица Вања Милачић.

Ова монодрама играна је широм Србије, као и у иностранству, а њена посебност огледа се и у томе што је крајем прошле године била одиграна у згради УНЕСК-а у Паризу.

„То је једно драгоцено искуство. Ја не знам да ли је ико имао ту привилегију да игра у згради УНЕСК-а у Паризу, са преводима на енглески и француски, за неке људе који апсолутно не да никада нису чули за Надежду, већ ни за Србију, тако да је и то било јако драгоцено. Јер, након тога на пријему који је нприређен од стране француске амбасаде, прилазили су људи из разних делова света који су се заинтересовали за Надежду, ко је она била, за њено слликарство и све то што нису заправо знали, и сви до једног су понављали реченицу: Да, и ми имамо једну такву.“ 

„Срећан је народ коме се догоди таква жена као што је Надежда Петровић. Њене слике су живе, њене идеје су свеже, она је звезда и инспирација свим будућим генерацијама…“, рекла је Милкица Милетић.У овим временима таква звезда водиља више је него потребна.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)

31 милион динара за унапређење безбедности саобраћаја

„Трагови“ у Ери културе, отворена изложба слика Драгана Тасића поводом пет деценија рада

Јубиларна 25. Лимска регата креће у петак из Плава, у недељу рафтери стижу у Пријепоље

„Шетња за здравље“ као превенција и едукација

Смена сунца и облака, понегде пљускови – температура до 28 степени