22.6 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nada i Vladan su napustili državne poslove i otišli u selo, gde žive 17 godina od privatnog biznisa: Zaradili su slobodu i školovanje za decu!

Nada i Vladan Jolić su verovatno bili pioniri kada su krajem osamdesetih napustili podstanarski život u Užicu i preselili se u selo Zbojšticu udaljenju 13 kilometara.

Danas je sve više ljudi koji život žele da provedu na selu, daleko od kancelarijskog ili sigurnog državnog posla, baveći se turizmom ili malim porodičnim, privatnim biznisom.

Nada i Vladan Jolić su verovatno bili pioniri kada su krajem osamdesetih napustili podstanarski život u Užicu i preselili se u selo Zbojšticu udaljenju 13 kilometara, a potom napustili državne poslove i redovne prihode.

Tada su se upustili u neizvesno, a danas već 17 godina žive od suvenira koje naprave u radionici „Etno stil“.

Jolići su rešili da odu na selo kada su poželeli da i njihova tri sina imaju detinjstvo kakvo su i sami imali, u zdravom prirodnom okruženju.

Početkom dvehiljaditih, Nada je napustila posao u Zavodu za javno zdravlje Užice, a Vladan je bio među prvima koji su uzeli otpremninu u Valjaonici bakra.

Poroodični biznis u radionici Etno stil Printskrin: Tanjug

– Kažu da bi čovek mogao da se vrati sebi i zavičaju, mora prvo da ode. Zajednički san nam je bio da živimo u gradu, dok smo kasnije počeli da maštamo kako da napustimo grad i da na selu počnemo da radimo nešto što nije poljoprivreda. I eto, naš san traje već 17 godina – priča Vladan Jolović.

Već toliko godina spajaju Nadin talenat u slikarstvu i Vladanov u obradi drveta. Izgrađuju suvenire oslikane motivima seoskog života Zlatiborskog kraja – tronoške, kačice, ramovi za slike, drveno cveće i mnoge druge. Ono što drugi smatraju luksuzom, Jolići su odabrali da zarađuju od onog što vole da rade.

– Dok sam radila u Zavodu za javno zdravlje slikarstvo mi je bilo hobi. Videla sam i tada da moj hobi donosi novac, poslušala sam sebe i spojila lepo i korisno. Nije bilo teško i nikad se nisam pokajala – kaže Nada Jolić.

Talentovana Nada Jolić na delu Printskrin: Tanjug

Tržište su nalazili na sajmovima i vašarima od juga do severa Srbija, a danas najviše sarađuju sa Turističkim organizacijama.

Ovi suveniri su im iškolovali i sinove na fakultetima. Kažu možda bi danas imali i veća primanja da su zaposleni u gradu, ali mogućnost da sami organizuju svoje vreme nema cenu.

Jedan od drvenih suvenira iz porodične radionice Printskrin: Tanjug

– Danas su malo teža vremena i slabija je zarada, ali naša sloboda, zajednički rad i život nemaju cenu – poručuje Vladan.

Jolići su svoje staro domaćinstvo, koje se nalazi uz novu kuću, pretvorili u izložbeno-smeštajni prostor. Planiraju da se bave i seoskim turizmom i da svoje goste, koji žele, uče izradi suvenira.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug/foto:prt cs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla