ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нацрт закона о заштити језика и писма наишао на одобравање

Од 15. септембра, за када је најављено усвајање законског предлога о заштити ћирилице, држава ће коначно почети да брине о националном писму и језику.

У предлогу који треба да усвоје парламенти Србије и Републике Српске, на Дан српског јединства, наведено је да су сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе и факултети и друге јавне институције у обавези да употребљавају српски језик и писмо. На ћирилици ће морати да буду исписани и називи седишта, делатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до пола милиона динара.

Лингвисти, уз замерку што струка није консултована, поздрављају најаву да ће закон коначно бити донет. Истичу да је као подлога за овај предлог послужио предлог који је одбачен, а који је урадило Министарство културе у сарадњи са струком.

У пракси, приватна правна лица и предузетници, који се определе да користе ћирилицу у пословању, од државе ће добити одређене олакшице. Та пракса већ постоји у Београду, где су градске власти пре три године усвојиле одлуку да сви закупци који користе градски пословни простор имају попуст на закуп ако у натписима користе ћирилицу. Заменик градоначелника Горан Весић каже да ту погодност користи око 2.200 различитих закупаца.

„То показује колико су такве мере важне. Не кажем да сви они не би користили ћирилицу, али су неки од њих сигурно били и тиме мотивисани ”рекао је Весић.

Предлог председника Вучића да се усвоји закон, системски ће уредити начин заштите ћирилице који Град Београд у потпуности подржава.

Фото: Принскрин

ГЗС/Новости

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић