Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Национални дан борбе против рака дојке – превенција чува здравље

Данас се обележава Национални дан борбе против рака дојке, болести која представља најчешћи малигни тумор код жена у Србији.

Свака осма жена у нашој земљи оболи од рака дојке, а број новооткривених случајева ове болести износи преко 4.000 годишње. Тим поводом, Њ.К.В. Принцеза Катарина подсећа на велику важност превенције и упућује апел свим женама да буду одговорне за своје здравље, да иду на редовне превентивне прегледе, како би рак дојке могао да буде уочен на време.
Са жељом да се што више жена у Србији упозна са релевантним чињеницама о карциному дојке, Њ.К.В.Принцеза Катарина и њена Фондација деле сет корисних информација и смерница о овој болести, прикупљених од Института за онкологију и радиологију Србије, Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ и других релевантних институција, како би се додатно подигла свест о раку дојке и допринело да што више живота буде спасено.

Рак дојке је најчешћа малигна болест код жена. Јавља се у виду израслине, која настаје када макар само једна нормална ћелија дојке промени своја својства и почне убрзано и неконтролисано да се умножава, уништавајући тако околно здраво ткиво. Путем крви или лимфе малигно измењене ћелије могу се проширити и на удаљене делове тела и у њима створити нове израслине – метастазе.

Ризик значајно расте после 40. године, али се рак дојке може јавити и раније. Ово обољење се може јавити и код жена без иједног познатог фактора ризика.

Превентивни прегледи за рано откривање рака дојке су доступни свима, а трошкови се покривају из Фонда обавезног здравственог осигурања.

Извор: РТВ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон