-2.8 C
Uzice
20 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Načelnica transfuzije krvi Radmila Smiljanić odbranila transfuziju u Užicu!

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine, predviđa da će na teritoriji Srbije biti samo četiri ovlašćene transfuziološke ustanove – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. To znači da se gasi 47 službi transfuzije u Srbiji, koje postaju samo bolničke banke krvi.

Užice se pobunilo protiv ovog zakona zbog rizika od nedostatka krvi za potrebe 340.000 stanovnika Zlatiborskog okruga i gostiju ove turističke regije. Bunt se ovoga puta isplatio.

U užičkoj Službi za transfuziju već 15 godina nema nestašica krvi, niti odlaganja operacija. Po novom zakonu oni treba da pripadnu Institutu u Beogradu od koga, kažu, svaki dan dobijaju zahteve da im pošalju krv, jer je nemaju dovoljno.

„Ne može vlast nas koji smo apsolutno dobri i samodovoljni da da nekome ko evidentno ima mnogo problema“, kaže načelnica Službe za transfuziju krvi u Opštoj bolnici Užice Radmila Smiljanić.

A po rečima Smiljanićeve, dosta problema ima i u samom Zakonu o transfuzijskoj medicini koji ne predviđa na primer, stepene hitnosti, što dovodi pacijente u opasnost dok krv ne dođe iz Beograda u vanrednim situacijama.

„Mi smo daleko od Beograda oko četiri sata. A nama krv treba u hitnim slučajevima u periodu od 0 do 5 minuta ili od 15 do 45 minuta. Bolnice u Priboju i Prijepolju su još dalje“, naglašava Smiljanićeva za N1.

U Zlatiborskom okrugu ima 7.000 dobrovoljnih davalaca krvi. Njihov stav je da se novim zakonskim rešenjima urušava dobrovoljno davalaštvo.

„Iskustva iz drugih zemalja su da nakon centralizacije transfuzioloških službi dobrovoljno davalaštvo opada u prvoj godini za 60 odsto. Po našim procenama, to će se desiti i u Zlatiborskom okrugu“, kaže Radovan Janjić iz udruženja „Kap po kap – život“.

„Bilo bi u redu da su nadležni zakonom predvideli da se svaka boca krvi plaća 100 evra kao na zapadu. Onda bi imali vojsku plaćenih davalaca krvi, a ne dobrovoljaca. Ovo je samo omalovažavanje i podcenjivanje dobrovoljnosti“, smatra Vladislav Biljić iz Udruženja dobrovoljnih davalaca iz Bajine Bašte.

Ministar zdravlja izjavio je tokom nedavne posete užičkoj bolnici da je zakon izglasan i da transfuzija odlazi iz Užica.

„Srbija je izglasala ovaj zakon a mi sad treba da napravimo presedan u Užicu. I šta ćemo time dobiti – ništa“, rekao je Lončar.

Ipak, Užice je primer da ministarova ne mora da bude zadnja. Na više sastanaka, zahvaljujući jakoj argumentaciji, pronađeno je rešenje bez izmene Zakona o transfuzijskoj medicini.

„Služba za transfuziju ostaje u Užicu kao subjedinica Instituta u Beogradu. To znači da će se i dalje ovde prikupljati, prerađivati krv i krvne komponente i prosleđivati pacijentima u Zlatiborskom okrugu“, kaže predsednik Saveta za zdravlje grada Užica Vidoje Drndarević.

Ova odluka postaće i zvanična do 15. jula.

Izvor: n1info.com
Foto:Agencija Zoom

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Planinarsko društvo Rujno organizuje izložbu fotografija

Oglasna Tabla

Zimsko uzivanje na Torniku (FOTO)

Oglasna Tabla

Vremenski uslovi ne ometaju radove na gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sunčica Bogićević prva do Časnog krsta na Zlatarskom jezeru (video)

Oglasna Tabla

4000 novogodišnjih paketića za mališane na Kosovu

Oglasna Tabla

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Oglasna Tabla

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla