ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Набујали Лим донео плутајући отпад на Потпећко језеро

Прибој – Река Лим набујала услед обилних падавина не смао у Србији већ и на простору Црне Горе са собом је на Потпећко језеро донела огромне количине ђубрета, а еколошка катастрофа налик на ону која се догодила пре две године избегнута је захваљујући речним преградама, ланчаницама, чије је постављање на подручју Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши уз локалне самоуправе финансирало Министарство заштите животне средине.

„Ради се о 10 до 15 хиљада кубика смећа, које је постављена ланчаница зауставила да не би дошло до еколошке катастрофе у општини Прибој али и даље низводно у Бајиној Башти и на хидроелектрани `Перућац`”, рекао је Жељко Јечменица, директор ЈКП „Услуга” Прибој.

Ланчаница на Лиму у делу тока кроз општину Прибој је најдужа и износи 300 метара. Ово подручје обишли су и представници надлежног јавног предузећа „Србијаводе” како би сагледали тренутно стање и предложили даље кораке.

”Видели смо да је ланчаница извршила своју функцију и задржала огромне количине наноса. Сагледамо потребе и количине потребних радова да се Потпећко језеро очисти од накупљених наноса, а њега је сигурно преко 10 хиљада кубика”, каже Милета Милојевић, ЈП „Србијаводе”.

И пре налога из Републике у чију надлежност спада ово чишћење, општина Прибој већ је преузела конкретне кораке како би се накупљени отпад што пре уклонио са површине језера. За тај посао ангажовано је једно локално приватно предузеће које поседује потребну механизацију, док плутајући отпад са ланчанице до обале језера, са чамцима прикупљају чланови Еко удружења „Јастреб”, који већ имају искуства са сличним акцијама.

ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји