Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Nabavka opreme i mehanizacije za bolji kvalitet komunalnih usluga

Iz godine u godinu sve više se ulaže u poboljšanje komunalne infrastrukture i podizanje kvaliteta usluga javno komunalnih preduzeća. Izgradnjom još jednog objekta na Zelenoj pijaci završena je druga faza rekonstrukcije ovog prostora, a tokom naredne 2022. očekuje se i finalna treća faza, u kojoj će biti urađeno natkrivanje celokupne pijace. Iako su čelik i lim koji će biti korišćeni tokom izrade krova znatno poskupeli u JKP “Bioktoš” nadaju se da će uz pomoć grada uspeti da i ovaj projekat realizuju.

Po rečima Olivera Ristanovića direktora JKP “Bioktoš” i drugi obejkat dobio je upotrebnu dozvolu, a danas ističe konkurs koji je raspisan za dodelu lokala.

“Imamo 39 lokala koji su namenjeni za prodaju tekstila i robe koja se do sada prodavala na Robnoj pijaci “Međaj”. U novoj zgradi su uslovi za rad mnogo bolji, nema kiše, hladnoće, a ako znamo da je tu i zelena pijaca sigurno je da će i u ovim lokalima biti posla. Pored rešavanja višegodišnjeg problema prodavaca sa Robne pijace delimično rešavamo i problem nedostatka parking mesta, jer će na mestu gde se sada nalazi Robna pijaca biti uređen parking prostor”.

Na poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju građanima radi se i modernizacijom voznog parka i nabavkom komunalne opreme, pa je tako ove godine nabavljen kamion auto smećar roto pres, a do kraja godine treba da se isporuči i auto smećar sa potisnom pločom od 16 m3. Jedan od starijih kamiona biće nadograđen auto podizačem za eko kontejnere, a planirana je i nabavka još jednog usisivača koji se koristi za čišćenje javnih površina, i koji praktično zamenjuje nekoliko radnika.

Čistoća grada, uređen sistem odlaganja otpada i uređenje javnih površina sigurno su među prioritetima gradskog rukovodstva, a kako ističe Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnika Užica, pored nove savremene opreme i novih radnika, za čistiji i lepši grad potrebno je i aktivnije učešće svih njegovih građana.

“To znači da svi zajedno moramo da se potrudimo da naš grad bude lepši, čistiji i bolji. Od naših sugrađana tražimo da ne prave divlje deponije, da ne bacaju otpad po ulici i da pokušamo što više da selektujemo otpad. Nakon Subrek projekta za oko 13% smo povećali primarnu selekciju, podelili smo 5000 kanti za oko 2500 domaćinstava, od 1500t koliko smo imali 2018. godine došli smo do 1726t koliko smo imali 2020. godine. Povećali smo procenat, idemo u dobrom pravcu, ali naravno da uvek može bolje i da to nije sasvim dovoljno”.

Stojadinović je najavio i da će Grad u okviru projekta “Ipard 2017″ koji je u toku dobiti još 5350 plavih kanti, 694 kontjnera i dva vozila za JKP”Bioktoš”.

“Mi se trudimo da svake godine zanovimo opremu što iz sopstvenih sredstava, što iz sredstava Evropskih fondova. Podsetiću da je Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine izdvojilo 96 miliona dinara za proširenje i stabilizaciju tela deponije. To je veliki posao koji ćemo nastaviti naredne godine kako bi smo uspeli da obezbedimo prostor za deponovanje otpada u narednih nekoliko godina. Ministarstvo je takođe izdvojilo 1,2 miliona dinara za čišćenje divljih deponija”.

Važno je naglašavaju nadležni da i sugrađani učestvuju u ovom važnom procesu. JKP “Bioktoš” raspolaže dovoljnim brojem kontejnera i koševa koji su raspoređeni po celom gradu, tako da nema potrebe za stvaranjem divljih deponija.

JKP “Bioktoš” će ukloniti divlje deponije, ali sredstva i resursi su ograničeni, a vreme i resursi koji se utroše na ove aktivnosti mogu biti usmereni na poboljšanje redovnih usluga koje se pružaju građanima.

uzice.rsa

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У недељу претежно сунчано, повремено нестабилно време!

Невреме уништило око 15 одсто рода малина у Србији

Данас се навршава месец дана од незапамћене трагедије на Врачару

Спектакл у Ужицу: Звезда и бањалучки Борац играју на „Радомиру Антићу“

Kолико је поскупео породични ручак за годину дана

Потрага за поузданим мајстором није лака

Србију у априлу посетило 345.989 туриста, чак 15.417 Руса

Временска прогноза за суботу 03. мај

У селима Лужничке долине штета готово 350 милиона динара