ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Na Zlatiboru umiru i mladi, ali je narod ustao u borbu protiv korone (FOTO)

Dva dobra druga su nam umrla od korone u roku od pet dana, mladi ljudi. Meni su i otac i majka u bolnici, majka u Beogradu, a otac ovde u Čigoti. Borimo se koliko možemo, akcija pomoći bolnici trajaće koliko bude trajala i pandemija, kaže za Sputnjik Radojica Ljubojević sa Zlatibora, koji je organizovao prikupljanje pomoći za Čigotu.

Specijalna bolnica Čigota od kraja prošle nedelje je u sistemu kovid bolnica. Ova zdravstvena ustanova našla se pred velikim izazovom, ali je uz pomoć meštana Zlatibora koji su sakupili pomoć, ipak uspela da se dobro organizuje.

U kovid bolnicu Čigota sa upalom pluća

U kovid bolnici Čigota trenutno se leči 60 pacijenata, uglavnom su iz Zlatiborskog okruga, a ima ih i iz Bajine Bašte i Kosjerića, kaže za Sputnjik vršilac dužnosti direktora ove ustanove dr Aleksandar Simić.

Osoblje Čigote opremljeno za rad sa pacijentima, zahvaljujući akciji sugrađana.
© FOTO : SPECIJALNA BOLNICA ČIGOTA
Osoblje Čigote opremljeno za rad sa pacijentima, zahvaljujući akciji sugrađana.

Doktor Simić je potresen zbog akcije koju su organizovali meštani Zlatibora, na čelu sa malim privrednikom Radojicom Ljubojevićem, koji je svoju piceriju u centru mesta pretvorio u štab za prikupljanje pomoći za Čigotu.

Bolnica bez opreme za lečenje korone

„Teško je u ovoj situaciji, pošto smo iz jednog režima lečenja tih pacijenata prešli na nešto potpuno drugačije, što nikada nismo radili. Na samom početku teško je uočiti nedostatke i šta nam sve treba. Oni su se odmah organizovali oko zaštitne opreme, ali i vode, sokova i drugih namirnica. To je verovatno ono što im je prvo palo na pamet da donesu i jako dobro nam je došlo“, kaže doktor Simić, ne krijući koliko ga je potresla solidarnost sugrađana.

Odlukom Mnistarstva zdravlja, Specijanla bolnica Čigota ušla je u sistem kovid bolnica.
© FOTO : SPECIJALNA BOLNICA ČIGOTA
Odlukom Mnistarstva zdravlja, Specijanla bolnica Čigota ušla je u sistem kovid bolnica.

Specijalna bolnica bavi se dijagnostikom i terapijom oboljenja štitaste žlezde, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, terapijom dečje i adolescentne gojaznosti, dijagnostikom i terapijom oboljenja koštano zglobnog sistema. U njoj nije bilo gotovo ničeg što je potrebno kovid pacijentima. Reagovali su građani, ali i država, kaže dr Simić.

„Posle nekoliko konfuznih dana, ovde su sada uslovi dobri, odmah smo nabavili dovoljno zaštitne opreme i lekova od države. Nedostaju nam boce sa kiseonikom i protokomeri, ali nadam se da će uskoro biti organizovano da nam i to dopreme“, kaže on.

Zlatiborac velikog srca

Organizator akcije prikupljanja pomoći Radojica Ljubojević za Sputnjik kaže da ovo nije prvi put da on i prijatelji pomažu, kad god je nekome na Zlatiboru potrebna pomoć, tu su. Koliko je novca sakupljeno, nije nam rekao, to se, kaže, ne broji..

U kovid bolnici Čigota sada ima dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike.
© FOTO : SPECIJALNA BOLNICA ČIGOTA
U kovid bolnici Čigota sada ima dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Ovaj čovek škrte reči i velikog srca dodaje da je ovo samo prvi deo humanitarne akcije, da je tek počeo da okuplja one koji mogu da pomognu, jer plan je kupovina jednog važnog medicinskog aparata. Dodaje još samo da treba biti iskren i reći da ljudi koji sada pomažu, žive od pacijenata i turista koji dolaze na Zlatibor, pa je red da se sada oni njima nađu.

Pomoć stiže i sa Novog Zelanda

Ljubojevićev apel našao se i na zvaničnom sajtu Čigote, kojoj se sada sa svih strana javljaju oni koji žele da pomognu, iz Srbije, Evrope, ali i sa drugih kontinenata, čak i sa Novog Zelanda.

U akciju se upravo uključila i opština Čajetina, stižu boce s kiseonikom i mazut za grejanje vode.

Direktor kovid bolnice dr Aleksandar Simić zamolio je Sputnjik da u ime tima Čigote apeluje na građane koji borave na Zlatiboru da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite, jer se ova kovid bolnica nalazi na mestu koje, posebno u trenutku kada ne mogu da izađu iz zemlje, posećuje veliki broj turista.

Kako Sputnjik saznaje u lokalnoj turističkoj organizaciji, na Zlatiboru trenutno boravi 15 hiljada turista.

Izvor: sputniknews.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пољопривредници: Министарство да објасни зашто не испуњава договорено

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна децембарска плата 95.093 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа ЛУ Златибор успешна у такмичарском делу Сабора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Херцег Новог и Ужица потписале споразум о сарадњи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хип хоп журка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неколико хиљада бахатих возача на корак од одузимања возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас Свети Симеон Мироточиви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михајило Јакшић шампион Србије у дворани

ОГЛАСНА ТАБЛА