14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Na Zlatiboru počinje sledeća faza izgradnje najduže panoramske gondole na svetu – Polaganje energetskog kabla

Zvaničan početak radova na polaganju elektroenergetskog kabla, otpočeće u petak, 10. novembra 2017. godine

”Nastavak radova na izgradnji gondole podrazumeva polaganje elektroenergetskog kabla 10KV od trafostanice na Zlatiboru do lokacije međustanice, gde je glavno mesto strujnog napajanja ovog infrastrukturnog objekta, a sve u cilju priključka na distributivni sistem električne energije zlatiborske gondola”, istakla je direktorka JP ” Gold gondola” Zlatibor Bojana Božanić.

Nakon dobijanja dozvole za izgradnju završne stanice na vrhu Tornika, tokom prethodne nedelje dobijena je dozvola i za sledeću fazu izgranje. Izvođač radova u okviru konzorcijuma koje je Opština Čajetina potpisala ugovor, Hidromontaža iz Beograda otpočeli su planirane aktivnosti i spremni su za početak radova na kopanju kanala i postavljanju kablovoda za gondolu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović napominje da je opština podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje i izrazio nadu da neće biti dalje opstrukcije državnih organa, kao i da „spor oko dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara neće biti kočnica“. Očekujemo da u najskorije vreme dobijemo dozvolu za početak radova na početnoj stanici u centru Zlatibora, dodao je Stamatović.

O gondoli

Deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Simboličnim nalivanjem kamena temeljca 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika svečano je obeležen početak radova na izgranji najduže gondole na svetu.

Tokom oktobra meseca pristigla je kompletna oprema Gold gondole Zlatibor. Novopristigla oprema bezbedno je skladištena u Braneškom polju u zatvorenom skladištu. Istovar je vršila firma Amiga iz Kraljeva čiji su monteri od polovine septembra aktivni na gradilištu na Torniku gde se gradi završna stanica Gold gondole Zlatibor.

Kabine marke Sigma izrađene su po najvišim tehničkim standardima, poseduju držače za skije i bordove i imaju osvetljenje na solarne panele. Kabina čija je širina i visina dva metra teška je 600 kilograma.
Ukoliko sve dozvole budu dobijene u planiranoj dinamici Gold gondola Zlatibor sa svojih 55 kabina, koliko već sredinom naredne godine prevoziće turiste vazdušnom trasom od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornika.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom POMA, kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.
Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.

Projekat Gold gondola Zlatibor od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

Izvor: JP Gold gondola Zlatibor

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla