ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На Златибору одржана централна прослава Националног дана добровољних давалаца крви (видео)

На Златибору је обележен 11. мај, Национални дан Црвеног крста Србије и овом приликом уручена су признања за добровољне даваоце крви са територије општине Чајетина. 

 11. мај, Национални дан добровољног давања крви, Црвени крст Србије прославио је на Златибору у галерији Културног центра, са циљем да подигне пажњу јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који својим несебичним чином спашавају животе. Скуп је својим стиховима на тему „Крв живот значи“ отворила Неда Спасенић, ученица ОШ „Миливоје Боровић“ Шљивовица чији се рад нашао и на календару Црвеног крста Србије. А присутне је испред општине Чајетина поздравила и Даница Шишовић, директорка „КЦ Златибор“  Чајетина.

„Прошле године је у акцијама добровољног давања крви, прикупљено 138.000 јединица крви а не смемо да заборавимо да се на акције јави и већи број људи од тих јединица, јер из неких здравствених разлога људи не могу да дају крв, али то не умањујуе њихову жељу и вољу. Нама је циљ да сваке године повећавамо број добровољних давалаца крви у односу на претходну годину. Неки стандард коме тежимо је да у свакој средини где се да крв, буде то преко 3% добровољног давања крви у односу на укупан број становника у тој средини“, рекао је др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Општина Чајетина је међу најхуманијим општинама у Србији. Током прошле године сакупљено је 144 јединице крви и необичан податак је тај да 27% даваоца чине жене. У име домаћина присутнима се обратила председница Црвеног крста Чајетина, Зорица Нешковић истакавши да без подршке општине Чајетина, Црвени крст не би могао да спроводи своје активности у овом обиму.

„Црвени крст Чајетина јесте мала организација али имамо велике планове и велико срце. Црвени крст Чајетина има два запослена и мали број волонтера али уз подршку локалне самоуправе успевамо да изађемо у сусрет свим грађанима којима је наша помоћ потребна. У претходној години смо имали четири акције добровољног давања крви где су прикупљене 144 јединице крви и настојимо да тај број повећавамо у наредном периоду“, каже Зорица Нешковић, председница Црвеног крста Чајетина.

Овом приликом председник Црвеног крста Србије др Драган Радовановић, доделио је признања добровољним даваоцима крви са територије Општине Чајетина који су 100, 75, 50, 35, 20, 10 па и један пут дали крв, док је установа ЈКП „Водовод“ Златибор добила посебно признање за масовно одазивање на акције добровољног давања крви. 

„Добио сам признање јер сам дао крв 76 пута у животу. Први пут сам то урадио још пре војске 1984. године. Треба бити хуман и помоћи људима, никада се не зна, можда ће сутра и мени или мојим најближима крв бити потребна. И овог пута ћу искористити прилику да позовем људе да дођу и дају крв“, додаје Горан Радибратовић, добровољни давалац крви.

Како би се подигла свест о овом добровољном и хуманитарном чину, Црвени крст и остале институције апелују на све грађане који могу да дају крв, да то и учине. Мотивисање становника је јавно овлашћење које је држава поверила Црвеном крсту што значи да све организације Црвеног крста континуирано мотивишу људе у свакој средини. 

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица