ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

На Златибору маркиранe три нове јединке: мечка Милунка и мужјаци Бато и Златибор

Чајетина – До сада смо упознали Милоша, Бору и Александра. Они су медведи маркирани на планинама западне Србије, а од овог лета Златибор је добио још три јединке Милунку, Златибора и Бату који су маркирани на територији Брезовца у оквиру пројекта мониторинга ове дивљачи.

„Милунка се прошле зиме окотила и донела на свет четири мечета. Углавном се кретала по Босни и показала као добра мајка, јер је упркос великом броју пређених километара све време била уз мечиће са којима је све у најбољем реду. Константно им пратимо кретање, а за разлику од њих који су често боравили у Босни, Бато се кретао највише по Златибору ишао до Шаргана и ретко прелазио Дрину. Медвед Златибор кретао се једнако на територији обе државе”, каже за РИНУ Душко Ћировић професор Биолошког факултета у Београду.

Ова три медведа су маркирана сателитским ГПС огрлицама, са њима се прати њихово кретање и потрага за погодним стаништем. Подаци који се добијају од великог су значаја јер успоставењем правца кретања медведа моћи ће да се формирају стална хранилишта, како би се спречио њихов долазак у насељена места у близини домаћинства, а све у потрази за храном.

„Медвед се као предатор из врха ланца исхране, сматра веома важном животињом по читав екосистем. У плану је да се у парку природе Златибор направе хранилишта за њих, како би се та популација хранила и опорављала, а са друге стране одвукла даље од насељених места и на тај начин смањиле неке штете”, каже професор Ћировић.

Пројекат мониторинга медведа спроводи се у сарадњи ЈП „Србијашуме”, Министарства заштите животне средине и Биолошког факултета из Београда, а уз подршку ЛУ „Златибор”.

Ове године су обележене и јединке на Тари и Јадовнику, као и два мужјака на Голији.

 

РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић