Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На Златибору маркиранe три нове јединке: мечка Милунка и мужјаци Бато и Златибор

Чајетина – До сада смо упознали Милоша, Бору и Александра. Они су медведи маркирани на планинама западне Србије, а од овог лета Златибор је добио још три јединке Милунку, Златибора и Бату који су маркирани на територији Брезовца у оквиру пројекта мониторинга ове дивљачи.

„Милунка се прошле зиме окотила и донела на свет четири мечета. Углавном се кретала по Босни и показала као добра мајка, јер је упркос великом броју пређених километара све време била уз мечиће са којима је све у најбољем реду. Константно им пратимо кретање, а за разлику од њих који су често боравили у Босни, Бато се кретао највише по Златибору ишао до Шаргана и ретко прелазио Дрину. Медвед Златибор кретао се једнако на територији обе државе”, каже за РИНУ Душко Ћировић професор Биолошког факултета у Београду.

Ова три медведа су маркирана сателитским ГПС огрлицама, са њима се прати њихово кретање и потрага за погодним стаништем. Подаци који се добијају од великог су значаја јер успоставењем правца кретања медведа моћи ће да се формирају стална хранилишта, како би се спречио њихов долазак у насељена места у близини домаћинства, а све у потрази за храном.

„Медвед се као предатор из врха ланца исхране, сматра веома важном животињом по читав екосистем. У плану је да се у парку природе Златибор направе хранилишта за њих, како би се та популација хранила и опорављала, а са друге стране одвукла даље од насељених места и на тај начин смањиле неке штете”, каже професор Ћировић.

Пројекат мониторинга медведа спроводи се у сарадњи ЈП „Србијашуме”, Министарства заштите животне средине и Биолошког факултета из Београда, а уз подршку ЛУ „Златибор”.

Ове године су обележене и јединке на Тари и Јадовнику, као и два мужјака на Голији.

 

РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА