11.7 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Na Zlatiboru dodeljena priznanja “Vitez Srbije“

– U okviru manifestacije „Vidovdanske kulturne svečanosti“ opštine Čajetina, 27. juna su svečano dodeljena priznanja „Vitez Srbije“, u hotelu Palisad na Zlatiboru. Nagrade istaknutim pojedincima uručio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je zahvalio dobitnicima za sve ono što su učinili za svoju zemlju i profesiju.

Opština Čajetina je, pre 11 godina, zajedno sa Klubom privrednih novinara, na ideju, sada nažalost preminulog, novinara Gordana Ranitovića, ustanovila prestižno priznanje „Vitez Srbije“, koje se dodeljuje ljudima koji su dali ogroman doprinos Srbiji, svojoj zajednici, struci i poslovima kojima se bave – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, dodavši je Čajetina, na ovaj način, dokazala da, neguje tradiciju i poštuje pojedince koji nisu dovoljno promovisani i istaknuti u medijima, a sutra će biti dostojni predstavnici Zlatibora, ali i svih ostalih mesta u Srbiji.

Žiri „Vidovdanskih kulturnih svečanosti“ jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnoti dodeli akademiku Matiji Bećkoviću.

Ono po čemu je čovek čovek i po čemu je prizvan jeste da postane stvaralac. Ova nagrada je praznik viteštva i praznik svih onih dometa, koji pojedini ljudi u svom vremenu učine na dobrobit svih, jer ono zbog čega smo ovde nije ni sama nagrada, nije ni nagrađeni, nego ono na šta nagrada podseća a to je da služimo jedni drugima. Mi smo veliki samo u služenju – istakao je Nebojša Dugalić, ovogodišnji vitez srpske glume.

Vitez srpske medicine prof. dr Svetozar Putnik primajući priznanje rekao je da ovo priznanje nije samo njegovo, već je to priznanje za stotine medicinskih profesionalaca koji se danonoćno bore za ljudske živote, kao i priznanje za sve transplatacione timove koji su 24 sata dostupni da urade nešto što je najteže u hirurgiji a to je transplantacija organa.

Čast mi je u što sam učestvovala u timu koji je uspeo da srpskoj epici vrati viteški sjaj. Tradicionalno pevanje uz gusle je upisano u na listi UNESKO kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstava – reči su dr Danke Lajić Mihajlović, dobitnice priznanja vitez srpske muzike.

Vitez srpskog sporta Zoran Terzić kaže da ga ova nagrada čini posebnim i njega i sve one koji su doprineli ovim dobrim rezulatima srpskih odbojkašica. Nagradu primam punog srca. Biti vitez čini me posebnim. Prija mi nagrada, posebno kada je primam ovde, na mom rodnom Zlatiboru.

Priznanje Vitez srpskog slikarstva dobio je Mihajlo Đoković Tikalo.

Izvor: cajetina.org.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla