Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Na zlatiboru dnevno 20 000 gostiju

Snega i sunca ima u izobilju ove zime na skijaškim terenima Zlatibora. Turiste to privlači, pa mnogi ovih dana uživaju i u Ski-centru „Tornik” i na skijalištu Obudojevica u centru planine. U Turističkoj organizaciji Zlatibor ističu da je zimska poseta najposećenijoj planini Srbije odlična: januarska popunjenost kapaciteta je preko 80 odsto, u proseku se ovde odmara oko 20.000 gostiju dnevno. Ima turista, a time i posla za hotelijere, izdavaoce privatnog smeštaja, vlasnike restorana i kafića, pijačne prodavce.

Naročito dobar za zlatiborski turizam bio je početak ove godine, podseća Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. U dane novogodišnjih praznika planina je bila prepuna, tražilo se slobodno mesto u hotelima i privatnom smeštaju. Bogata ponuda, zanimljivi koncerti na otvorenom u organizaciji opštine Čajetina i drugi sadržaji privukli su tih dana desetine hiljada posetilaca iz mnogih gradova Srbije, pa i iz BiH i Crne Gore. Nastavilo se dobrom posetom i oko Božića, dočeka srpske Nove godine i u ostale dane januara.

– Skijaške staze su dobro pripremljene, rade žičare, sankališta, sistemi za veštačko osnežavanje, klizalište… Na Obudojevici ima skijaša i ski-škola, tu je i jedan top za veštačko osnežavanje. U Ski-centru „Tornik” takođe svi kapaciteti rade, snega je u izobilju, mnogi skijaši i borderi uživaju. U popularnom Dino parku imaju staze za skijanje i sankanje, u Avantura parku stazu za noćno skijanje sa sistemom za veštačko osnežavanje – navodi direktor TO Zlatibor.

Po Živanovićevim rečima, tokom januara na ovoj planini preovladavali su gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Vojvodine. – U februaru je raspust za đake iz većine škola u Srbiji, taj mesec će, sudeći po rezervacijama smeštaja, ovde biti još bolji s popunjenošću preko 90 odsto. Turiste će privući, pored ostalog, i važna zimska zlatiborska manifestacija, „Pršutijada” u Mačkatu od 9. do 11. februara – kaže naš sagovornik.

Kineski turisti osvajaju Zlatibor

Obeležje zlatiborskog turizma u 2018. godini bio je bitan porast broja stranih gostiju(14 odsto više nego u 2017) koji već čine trećinu ukupnog broja posetilaca ove planine. Najviše ih dolaze iz država okruženja, BiH i Crne Gore, ali sve više i iz zapadne Evrope (Nemci, Holanđani, Česi), Izraela, Rusije, Slovenije, Rumunije…

A primetno je da je turista iz Kine ovde sve više, pa su sada, posle gostiju iz Republike Srpske i Crne Gore, oni najbrojniji strani posetioci Zlatibora. Po podacima o registrovanim gostima (a prilično je i neregistrovanih), prošle godine se ovde odmaralo 15.996 gostiju iz BiH, 12.673 iz Crne Gore, a 10.585 iz Kine.

– Kinezi najčešće koriste privatni smeštaj, budu nekoliko dana i idu na izlete po okolini. Očekujemo u ovoj godini još više turista iz ove zemlje, a Zlatibor je prisutan na tom turističkom tržištu preko internet promocija, društvenih mreža, uradili smo i jedan promotivni film o Zlatiboru na kineskom jeziku, predstavljeni smo na nacionalnoj televiziji – kaže Vladimir Živanović.

Turistička organizacija Zlatibor predstavlja ponudu planine na mnogim inostranim sajmovima. Učinjeno je to u ovoj godini u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, sledi u Sofiji, Moskvi, Berlinu, pa je korist vidljiva. Recimo, nedavno je na sajmu u Štutgartu sa kamping asocijacijom Holandije ugovorena organizovana poseta šest grupa holandskih kampera tokom godine auto-kampu na Zlatiboru.

Izvor: Politika/Autor: Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА