Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Бајина Башта – Имајући у виду велику бројност срна, дивокоза и других животиња на простору Националног парка Тара,
у овом периоду је велика вероватноћа да наиђете на подмладак ових врста, због чега је важно да имате на уму да они нису напуштени, већ сигурно одмарају и чекају родитељe.

„У случају сусрета са дивљим животињама важно је знати да треба држати одређену дистанцу и не узнемиравати животиње, јер ће се оне саме повући. Посебно је важно да се при проналаску младих било које животињске врсте исти не дирају, не узимају у руке и не померају са места налажења, јер је мајка увек у близини и брине о њима, а често може бити агресивна како би их заштитила“, истичу из Службе за заштиту и развој лова и риболова Националног парка Тара.

Фауну папкара Националног парка Тара донедавно су чиниле три врсте, што је, с обзиром на то да је овај ред сисара у Србији представљен са свега четири аутохтоне врсте, већ представљало завидан диверзитет. То су биле срна, дивља свиња и дивокоза. Однедавно, захваљујући реализацији пројекта насељавања европског јелена на подручју ловишта ЛУ ,,Ужице“ из Ужица, животиње пуштене у слободну природу су се брзо појавиле и на територији Националног парка Тара, па се сада о јелену већ може говорити као о стално присутној врсти, мада још увек у малом броју. Папкари обухватају врсте прилично сличних биолошких и еколошких карактеристика, првенствено у станишној и трофичкој преференцији.

„Све четири врсте папкара налазе се и у Националном парку Тара у статусу ,,заштићена дивља врста“. На простору Таре су широко распрострањени и могу се наћи готово свуда. Пролазак подручјем Националног парка Тара у раним јутарњим и касним поподневним часовима готово да гарантује сусрет са овим грациозним животињама и оне се могу видети у свом природном амбијенту. Дивокоза и у одређеној мери срна и дивља свиња имају за сада већи ловни значај“, кажу у НП Тара.

Сваки посетилац Националног парка Тара треба да има на уму да се налази у станишту одређених дивљих животињских врста. Ради сигурности посетилаца препоручује се кретање у групи обележеним стазама.

ГЗС/ РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА