23.8 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA USKORO ŠEKSPIROV „KRALJ LIR“

U Narodnom pozorištu u Užicu, u toku su probe predstave „Kralj Lir“, čija se premijera očekuje krajem meseca. Predstavu režira Ivan Vuković, kome će to biti druga režija u našem pozorištu. Podsećanja radi, Vuković je 2015. godine, režirao predstavu „Svrati reče čovek“, po tekstu Ivana Velisavljevića, koja je višestuko nagrađena na festivalu „Joakim Vujić“, a učestvovala je u na 20. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“.

 Premijerom „Kralja Lira“, Narodno pozorište Užice, pridružuje se obeležavanju 400 godina od smrti Vilijama Šekspira. Na scenama Srbije, od 1873. godine, ovaj komad je izveden četrnaest puta, mahom na scenama novosadskih i beogradskih pozorišta (poslednji put, 2005. godine, u Ateljeu 212, sa Ljubom Tadić u naslovnoj ulozi). Na sceni užičkog teatra, ova Šekspirova tragedija se izvodi po prvi put, anaslovna uloga poverena je čuvenom užičkom glumcu Slobodanu Ljubičiću.

 Osim Ljubičića, u podeli se nalaze i: Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Aleksandar Vučković, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Nikola Penezić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Tijana Karaičić i Mileta Petrović.. Za dramaturgiju je zadužen Slobodan Obradović, scenografiju Tamara Bušković i kostimografiju Snežana Kovačević.

Zanimljivo je to, da na matičnoj sceni, užička publika nije imala priliku da uživa u jednom Šekspirovom komadu više od petnaest godina, tačnije od 2000. godine, kada je sa velikim uspehom premijerno izvedena predstava „Bogojavljenska noć“, u režiji Branka Popovića.

Izvori:www.teatar.rs

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla