ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На састанку у ресорном Министарству у четири тачке постигнут договор са малинарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић постигао је на данашњем састанку начелни договор са представницима удружења малинара и хладњачара и то у вези са откупном ценом, формирањем Међуресорне радне групе за јагодичасто и бобичасто воће, појачаном контролом извоза малине и реконфигурацијом подстицаја из државног буџета.

Како је саопштено из Министарства, начелно је договорено да се остане при ономе што је усаглашено на састанку одржаном 31. маја, односно да почетна откупна цена малине износи 250 динара по килограму и да однос добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од постигнуте извозне цене, у корист произвођача.

Учесници састанка су се сагласили и да се Влади Србије предложи формирање Међуресорне радне групе за јагодичасто и бобичасто воће, у чији би рад били укључени сви релевантни актери, што подразумева и представнике државе и произвођаче и откупљиваче малине.

Такође, начелно је договорено да се појача контрола извоза малине ради праћења коначне извозне цене, као и да се подрже напори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија и Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Србије у вези са реконфигурацијом подстицаја из буџета Србије, те да се у потпуности и озбиљно сагледа аграрни буџет државе.

Састанку су присуствовали представници удружења Милутин Живковић испред Савеза „Српска малина“ Нова Варош, Добривоје Петровић из Удружења „Микер“ Ужице, Зоран Милићевић испред Удружења „Спас“ Краљево, затим Миле Радојичић, Милета Пилчевић и Лазар Тодоровић испред Удружења малинара „Виламет“ Ариље, Живан Марковић из предузећа „Жилекс – трговина“ Ваљево, Драган Томић испред Удружења малих и средњих хладњачара „Бреза“ Владичин Хан, Александар Цојић из предузећа „Цоја промет“ и Бобан Микић испред предузећа „Алексинац“.

У разговору је учествовао и председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Србије Маријан Ристичевић.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде чврсто је опредељено да, у сарадњи са произвођачима и откупљивачима малине, другим државним органима, као и научним институцијама у области воћарства, приступи изради дугорочне стратегије о малинарству, са циљем да пружи подршку како малинарима, тако и хладњачарима, да удруженим и заједничким напорима остваре успех на врло захтевном и изазовном европском и светском тржишту малине“, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду