OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Na protestima u Crnoj Gori povređeni i maloletnici: Policija bacala suzavac i šok bombe, privođenja u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima

Posle odbijanja žalbe da vladika budimljansko – nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika Srpske pravoslavne crkve budu pušteni iz pritvora, veliki broj građana Crne Gore izašao je ulice u znak protesta.

Na protestima koji traju već nekoliko sati ima povređenih policajaca, građana, ali i maloletnika. U okršaju sa građanima koji protestuju policija je koristila suzavac i pendreke. Prema informacijama koje za „Blic“ prenose sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke, policija se obračunavala i sa građanima koji su se slučajno zatekli u blizini protesta. Povrede donjih ekstremiteta tako je zadobila starija žena koja je stajala u redu ispred apoteke.

„Za sada nemamo sve informacije o povređenima u nekoliko gradova Crne Gore, ali je policija bila najbrutalnija u Nikšiću i Pljevljima. Najmanje 10 građana je povređeno u Nikšiću”, kaže za „Blic” sveštenik Eparhije budimljansko-nikšićke.

Među povređenima je i maloletnik star 16 godina.

„Dečak je povređen, jer je uzvikivao da ne da svetinje. Isprskan je biber-sprejom po očima i razbijena mu je donja usna. Prvo je priveden, a potom ga je otac sa jednim službenikom MUP-a odvezao u Urgentni centar”, kaže za „Blic“ sveštenik iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Građani su se ranije večeras okupili ispred Centra bezbednosti Nikšić nakon što je Vesko Pejak pozvan na informativni razgovor, pišu „Vijesti“. Policija je večeras bacila suzavac tokom protestne šetnje u Nikšiću.
Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica. Građani gađaju policiju kamenjem i skandiraju. Policija je razbila građane na grupe.
Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo jos desetak uglavnom mladih osoba. Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana. Okupljeni su skandirali „Ne damo svetinje“, „Pustite vladiku“ i pevali „Ustala je Crna Gora. svetinja se branit mora“.

Policija je privela i novinara „Večernjih novosti“ Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter „Dana“ Željko Šapurić upozoravao da je reč o novinaru.
Građani su se okupili u centru Berana, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije. Oni na tom mestu uzvikuju „ne damo vladiku“. Pred zgradom Centra bezbednosti nalaze se pojačane policijske snage.
Večeras je nakon 20 sati u Budvi organizovana mirna protestna šetnja, zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Opštine. Građani uzvikuju „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“. Na skupu su prisutni i inspektori u civilu.
Suzavac u Pljevljima, povređeno nekoliko policajaca

Večeras se u Pljevljima okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.
Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, i skandirali „ne damo svetinje“.
Policija je na okupljene građane, među kojima se nalazio i veliki broj dece, ispalila suzavac, a jedan deo građana odgovorio je kamenicama.
Nekoliko policajaca je povređeno jer su pogođeni kamenicama.

Manja grupa građana i dalje se nalazi u susednoj ulici.
U Pljevljima je trenutno mirno.

Policija: Građani napali naše službenike, bacali kamenje, flaše i pirotehnička sredstva

Iz Uprave policije je saopšteno da je večeras u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva, te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije.
Saopšteno je da su dva službenika Centra bezbednosti Pljevlja su povređena.

„U Ulici kralja Petra došlo je do okupljanja većeg broja građana suprotno naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja. Nakon više upozorenja i naređenja službenika policije okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva. Policija je upotrebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani se razilaze. Veliki broj okupljenih je bio maskiran i mlađe životne dobi. U toku je privođenje više lica odgovornih za incidente ali i dalje policijske mere i radnje na identifikovanju i procesuiranju svih lica“, saopšteno je iz policije.
Čak 22 službenika Uprave policije povređeno je u neredima u Nikšiću, a policija je privela desetine izgrednika i kod jedne grupe pronašla nož, bodež i sekiru u gradskom parku. „Vijestima“ je u vrhu Uprave policije rečeno da su policajci mahom zadobili lakše telesne povrede, zbog čega su zatražili lekarsku pomoć u tamošnjoj bolnici i Domu zdravlja.

„Masa, koju je po proceni policije činilo oko 400 građana, je došla na kružni tok i blokirala saobraćaj. Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije. Povređeno je više službenika policije kojima se trenutno ukazuje lekarska pomoć a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema“, saopštila je Uprava policije.

Izvor:Blic/foto:print scr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U ponoć ističe rok za prijavljivanje za pomoć od 100 evra

Oglasna Tabla

Vitaminska bomba: Krem čorba od celera i jabuke

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 5. jun

Oglasna Tabla

Danas dodeljeni ugovori za zaposlenje 53 lica u Novoj Varoši!

Oglasna Tabla

Ubrzani radovi na rekonstrukciji puta Užice – Sušica

Oglasna Tabla

Hiljade čamaca i ovog jula zaploviće Drinom

Oglasna Tabla

Gimnazije u Užicu, Požegi i Prijepolju upisuju računarska odeljenja, užicka dobija jedno sportsko

Oglasna Tabla

Neverovatna majstorija Danila Petronijevića (11): Sam sebi napravio kuću

Oglasna Tabla

Raspisani pozivi za mere aktivne politike zapošljavanja

Oglasna Tabla