ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На плату од 50.000 и 40 година стажа, пензија 27.000 динара! Рачуница – колика ће бити ваша?

Ове године ступили су на снагу нови измењени услови за пензију.

Даме сада иду још старије у пензију и њима ће се граница померати све до 2032. године.

Тако међу младима, али и средовечнима чујемо све чешће питања попут оних хоћемо ли доживети пензију, колика ће бити, те колико ће година морати да имају када се буду пензионисали.

Просечна пензија у Србији данас је око 30.000 динара, док је минимална пензија 17.000 динара. Последњих година ови износи расту, а треба рећи да пензионери и поред редовних повишица добијају и једнократну новчану помоћ. Ипак, и даље је често питање, колико ће нам пензија бити за 20 или 30 година када се будемо пензионисали.

За рачунање висине пензије постоји посебна формула

Она није једноставна, али оно што је јасно јесте да је пензија већа што је већа зарада у односу на просечну плату у земљи и што је више година стажа осигурања.

Према рачуници, сви који су 40 година радили за минималац данас могу рачунати на пензију од око 18.000 динара. Данас је минималац око 35.000 динара, ранијих година био је и много мањи, а ове најмање плате у Србији најчешће су имали и имају трговци, угоститељи, радници у производњи…

За некога ко је 40 година зарађивао 50.000 динара, данас би пензија била 27.000 динара. Такође, за плату од 70.000 динара добијла би се пензија од око 38.000 динара, а за зараду од 90.000 динара током 40 година стажа, може се очекивати пензија од око 50.000 динара.

Висина пензије, практично, је једнака производу личног и општег бода.

Да бисмо дошли до личног бода, морамо да израчунамо лични коефицијент. До њега долазимо када сваку нашу годишњу зараду поделимо са просечним републичким зарадама у одговарајућим годинама, а онда збир добијених износа поделимо са годинама стажа.

Од 1. 1. 1970. до 2002. године зарада се узима у нето износу, а од 2003. у бруто износу. Кад знамо колики нам је коефицијент, њега множимо са годинама стажа и добијамо лични бод. На крају добијени износ помножимо са општим бодом који од јануара 2020. године износи 862 динара.

Нова правила за пензионисање

Од 2022. важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу ових дана, али и свих наредних закључно са овом годином, подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Ове календарске године, даме тако у старосну пензију могу са 63 године и четири месеца живота, уместо 63 године и два месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2021. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. И тако све до 2032. године када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, годину дана и десет месеци дуже него данас.

Извор: Б92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА