ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На пијацама поврће скупље, у маркетима цена свињетине „отишла у небеса“ Будите спремни на озбиљан трошак!

На пијацама Србије скупљи су пасуљ, црни лук, купус, бели мрс и јаја, па одлазак у куповину на тезге, у односу на прошли месец, изискује већи трошак од пар до преко 100 динара зависно од врсте артикла и града у којем се пазари, показује нова статистика цена прехрамбених намирница.

Кромпир је, како показују најновији подаци Републичког завода за статистику, остао на истим прошломесечним ценама на пијацама у Србији и најскупљи је у Београду (100), а најјефтинији у Зајечару и Ужицу, где се продаје по цени од 60 динара килограм. Пасуљ је на пијацама у нашој земљи, међутим, у просеку скупљи за 50 динара. Тако је у Новом Пазару где је најскупљи (600) и у Београду (400), а најјефтинији на ваљевским пијацама са ценом од 250 динара килограм.

Најчешћа цена у осталим градовима му је 300 динара. По цени црног лука, пијаце у Крагујевцу су претекле престоничке са ценом од 120 динара килограм. У Лесковцу је рни лук остао на истој цени од 50, али је на пијацама у другим градовима скупљи од 10 до 30 динара килограм. Поскупљење у односу на март, од 10 до чак 50 динара, бележи и купус. Најнижа цена му је на пијаци у Ваљеву (60), највиша у Крагујевцу (150), а троцифрену цену купуса имају још Београд, Краљево, Ниш, Лесковац, Смедерево, Нови Сад, Зрењанин, Панчево и Суботица, што прошлог месеца није био случај.

Када су у питању пијачне цене воћа, поскупљења нема. И даље су најскупље у Врању (90), а најјефтиније у Смедереву (40), док им је цена у осталим градовима од 60 до 80 динара килограм, колико коштају у Београду. С друге стране, појефтинио је лимун и са прошломесечних београдских 200 динара, колика је била највиша цена овог артикла, спао на 150 динара килограм, колика му је цена и у већини других градова, док је најјефтинији у Врању (80). Банане су остали на истом нивоу или су незнатно скупље за 10 динара, па је најскупљи килограм у Новом Пазару и Крагујевцу (180), а најјефтинији на пијацама у Ужицу (120).

У категорији белог мрса, ако се изузме Ваљево где је појефтинио и кошта 250 динара што му је и најнижа цена у Србији, килограм домаћег сира овог априла свуда је скупљи од 30 до 50 динара и највишу цену има у Новом Пазару и Зрењанину (550). Остале српске пијаце га продају у распону од 350 до 450 динара, колика му је цена на београдским. Највеће поскупљење у односу на прошли месец бележи кајмак, који је у Зрењанину скупљи за чак 150 динара и има највишу цену од 1.450 динара килограм. Зајечарци га плаћају 1.300, што је 100 динара више, а толико поскупљење је и на пијацама у Смедереву, Ужицу, Панчеву и Суботици где му је цена 1.000, док је иста и најнижа тренутна цена кајмака од 700 динара килограм у Сремској Митровици.

Уочи Ускрса, јаја су на пијацама Србије скупља од 2 до 3 динара по комаду, али више нису најскупља у Београду са ценом од 17, него у Крагујевцу где комад кошта 19 динара. Најјефтинија су у Ваљеву (12), а најчешћа цена у осталим градовима је од 14 до 17 динара.

У категорији меса, како показује статистика, најчешће цене јунећег меса у трговинама остале су на прошломесечном нивоу – најскупље је у Крагујевцу (1.100), а најјефтније у Зрењанину (640), док га Београђани и Нишлије плаћају 900 динара килограм. Свињско месо, пак, у просеку је скупље 30 динара, а најскупље у маркетима Сремске Митровице и Суботице (590), у већини осталих градова цена му је око 500, док је са ценом од 470 динара килограм најјефтиније у Лесковцу и Панчеву. Телетина је на истој цени, од најнижих 850 динара у Кргујевцу, до највише сене од 1.370 динара у трговинама у Панчеву.

Када је у питању свежа пилетина, новопазарски маркети имају највишу цену од 390 динара и ту није забележено поскупљење у односу на март. Килограм пилетине најјефтинији је у Ваљеву, али тих 240 динара килограм за 20 динара је скупље него прошлог месеца.

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА