Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На пијацама и даље неће бити фискалних каса?

Представник Удружења пијачних продаваца Срђан Праштало рекао је да пијачни продавци чекају Министарство финансија да одлучи о мери која ће наследити важећу Уредбу о фискализацији, којом је одложено увођење фискалних каса на пијаце, а која истиче 1. јануара 2023. године.

Он је изјавио да су пијачни продавци имали састанак у Министарству финансија и да са другим министарствима активно раде на решењима која би требало да наследе привремено решење о одлагању увођења фискалних каса на пијаце.

„Са другим министарствима радимо на унапређењу пијачне делатности и на решењима како пијаца може уопште да преживи“, рекао је Праштало, преноси агенција Бета.

На питање да ли удружења пијачних продаваца имају неке предлоге за Министарство, рекао је да они не одустају од својих захтева и да у оквиру преговора раде на налажењу најбољих решења за пијачне продавце.

Подсетио је да је главни разлог за протесте током марта и априла ове године била „изненадна одлука Министарства да се пијаце фискализују и да пијаце нису биле спремне за то“.

„Остављамо за сада одлуку на Министарству финансија, да они први изађу са неким решењем и информацијама. Не би било фер да то ми први урадимо, а за сада смо оптимисти“, рекао је Праштало.

По његовим проценама, пијачних продаваца у Србији има „бар 50.000“, а проблем је у томе како створити оптималне услове да би сви били регистровани и да би држава могла да наплати порез.

„То је потребно да би пијаца преживела конкурентску утакмицу с осталима. Наш највећи проблем је константан пад промета на пијацама у Србији који се уочава већ 15-20 година. Просек година људи који се баве пијачном продајом је константно у расту што значи да ово није атрактивна грана привреде“, рекао је он.

Додао је да су купци уличних продаваца углавном пензионери који су сада, када је висока инфлација, најугроженији па је због тога пао и промет.

Истакао је да су пијачни продавци захвални Министарству финансија на одлуци да одложи увођење фискализације на пијаце, „која је привремено спасла пијачне продавце“.

Закон о фискализацији се примењује од 1. јануара ове године, а проширио је број трговаца обавезних да издају фискалне рачуне.

Пијачни продавци су у току марта и априла ове године протестовали неколико пута, незадовољни Законом који је прописивао да од 1. маја и они морају да издају фискалне рачуне, а потом је донета одлука да пијачни продавци до 1. јануара 2023. године буду изузети из система фискализације „док се не нађе најадекватније решење“ којег још нема.

Бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА