OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Чачак – На планини Каблар, на 889 метара надморске висине, налази се један од најлепших видиковаца Србије, одкле се пружа поглед на величанствене меандре Западне Мораве. Уколико је дан сунчан и ведар, са овог места може се видети и пола Шумадије, па чак и планине Златибор и Голија.

„Видиковац на Каблару и званично се убраја у пет најлепших у Србији, а то место бележи велике посете током целе године. Викендом га обиђе неколико стотина људи, а неизбежна је рута и за планинаре. Направљена је платформа на којој посетиоци могу безбедно да се крећу, а да истовремено уживају у погледу, а уграђен је панорамер који употпуњава целокупни доживљај“, каже Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак.

На месту са кога се пружа величанствен поглед, уместо платформе биће изграђен стаклени видиковац, чији ће почетни плато бити смештен низ гребен, на 879 метара надморске висине.

У оквиру централног платоа – видиковца предвиђене су екстензије које треба да буду постављене конзолно изнад понора падине, са стакленим подом који омогућава да се стекне утисак боравка у флуидном простору. Конзолни платои изван габарита стене налазиће се на 874 метара надморске висине.

У плану је и градња бициклистичких и планинарских стаза.

Приликом градње користиће се природни материјали – стакло, природни камен, дрво…

Планине Овчар и Каблар чине Овчарско-кабларску клисуру, између којих је свој ток уклесала Зпадна Морава. Ту се крије и огромно културно-историјско богатство. Десет манастира, од којих су неки грађени још у 12. веку, разлог је да ова клисура понесе назив Мала српска Света Гора.

Овчарско-кабларску клисуру и држава је препознала као локацију од изузетног заначаја, па су планирана велика улагања у туристичку инфраструктиру.

ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla