Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Na Međunarodnom sajmu organske hrane u Nemačkoj predstavili se proizvođači iz Arilja, Užica i Ljubovije

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije, jedanaest srpskih organskih proizvođača predstavilo je svoj širok proizvodni asortiman na Međunarodnom sajmu organske hrane u Nirnbergu, u Nemačkoj, navodi se na sajtu Razvojne agencije Srbije. Srpske kompanije su tokom sajma realizovale preko 550 poslovnih kontakata.

Širokim asortimanom proizvoda koji obuhvata sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvode od žitarica, džemove od organskog voća i niskoenergetske namaze od malina, svoje proizvodne programe predstavili su Drenovac iz Arilja, Zadrugar iz Ljubovije, Mater Fud iz Užica i ostali.

Iako zauzima tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima.

Organska proizvodnja u Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 ha, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće, a među najzastupljenijima bile su smrznute maline, kupine i višnje. Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u zemlje Evropske unije: Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i SAD.

Nastup srpskih proizvođača na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovali su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organika.

GZS/Foto: Sajt Razvoje agencije Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još jedan novi slučaj infekcije u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Naredba o prestanku rada frizerskih i kozmetičkih salona

Oglasna Tabla

Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Požega

Oglasna Tabla

Nastavljena dezinfekcija gradskih ulica

Oglasna Tabla

44 nove osobe pozitivne na Covid-19 virus

Oglasna Tabla

Od A do Š sa Strajinom Nedovićem

Oglasna Tabla

Korona virus mutira, a evo zašto je to dobra vest

Oglasna Tabla

Hoće pasti građanima Srbije po 100e sa neba?

Oglasna Tabla

Telefoni za nabavku hrane i lekova Čajetina Zlatibor za starije od 65

Oglasna Tabla