12.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

NA MEĆAVNIKU POČEO PETI „BOLJŠOJ“ FESTIVAL RUSKE MUZIKE

Na otvorenoj sceni, nastupio čuveni violinista Roman Simović. „Kolibri“ povezali sećanja mnogih generacija.

MOKRA GORA – Obronci Tare u pozadini, simfonijski orkestar smešten nad liticom u sumrak, to je bezmalo nestvaran prizor pozornice pod vedrim nebom u Mokroj Gori. Muzika „ozbiljna“, Čajkovskog i Musorgskog, meša se sa jezicima srpskim i ruskim, slovenski blisko i srdačno proteklo je otvaranje Međunarodnog muzičkog festivala „Boljšoj“ u Mokroj Gori.

Na mestu gde su se pre samo 12 godina mogli nazreti jedino ostaci rova iz Prvog svetskog rata, malo čudo Emira Kusturice, poput filmskog „Kustendorfa“ – poraslo je u veliko. Na scenu je pre svih izašao čuveni dečji hor „Kolibri“, povezujući sećanja mnogih generacija u svež dah sadašnjeg trenutka.

– Još jedan san je postao stvarnost. Mi ne želimo crveni tepih i sve što on predstavlja. Mi imamo livadu, stolice, pogled u planine i nebo, i usađenu veru da su umetnost i ljubav ista stvar. Mladi kojima je festival okrenut, trebalo bi da na početku svojih karijera budu ohrabreni ljubavlju. Titanik su stvorili profesionalci i on je potonuo, Nojevu barku nisu, a ona je opstala. Mi mladim muzičarima pomažemo da se izgrade kombinujući jedno i drugo – rekao je Emir Kusturica otvarajući festival.

Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ je naglasio, da festival dorinosi razvoju ljudskih veza između Srbije i Rusije.

– Tako se stvara jedinstven prostor koji pripada dvema bratskim zemljama – naglasio je Dibalj.

Na otvorenoj sceni, nastupio je čuveni violinista Roman Simović sa Simfonijskim orkestrom „Boljšoj“, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Uživala je publika u izvođenju „Uvertire 1812“ Čajkovskog i „Slikama sa izložbe“ Musorgskog, u nesvakidašnjem ambijentu obojenim vatrometom nad klasikom ukroćenom mokrogorskom divljinom. Ratnički taktovi „Uvertire 1812“ poklopili su se sa zaglušujućim vatrometom, u Kusturičinoj režiji…

Uoči otvaranja festivala, mladi učesnici takmičarskog dela festivala započeli su svoje nastupe pred stručnim žirijem. U Mokru Goru došli su iz srpskih gradova, iz Republike Srpske, Rusije i Belorusije.

„Večernje novosti“ jedini su medijski pokrovitelj festivala „Boljšoj“ iz Srbije. Iz Rusije, medijski pokrovitelji su brojni, tu su „Raša tudej“, „Sputnjih“ i niz drugih…

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla