4.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

NA MEĆAVNIKU POČEO PETI „BOLJŠOJ“ FESTIVAL RUSKE MUZIKE

Na otvorenoj sceni, nastupio čuveni violinista Roman Simović. „Kolibri“ povezali sećanja mnogih generacija.

MOKRA GORA – Obronci Tare u pozadini, simfonijski orkestar smešten nad liticom u sumrak, to je bezmalo nestvaran prizor pozornice pod vedrim nebom u Mokroj Gori. Muzika „ozbiljna“, Čajkovskog i Musorgskog, meša se sa jezicima srpskim i ruskim, slovenski blisko i srdačno proteklo je otvaranje Međunarodnog muzičkog festivala „Boljšoj“ u Mokroj Gori.

Na mestu gde su se pre samo 12 godina mogli nazreti jedino ostaci rova iz Prvog svetskog rata, malo čudo Emira Kusturice, poput filmskog „Kustendorfa“ – poraslo je u veliko. Na scenu je pre svih izašao čuveni dečji hor „Kolibri“, povezujući sećanja mnogih generacija u svež dah sadašnjeg trenutka.

– Još jedan san je postao stvarnost. Mi ne želimo crveni tepih i sve što on predstavlja. Mi imamo livadu, stolice, pogled u planine i nebo, i usađenu veru da su umetnost i ljubav ista stvar. Mladi kojima je festival okrenut, trebalo bi da na početku svojih karijera budu ohrabreni ljubavlju. Titanik su stvorili profesionalci i on je potonuo, Nojevu barku nisu, a ona je opstala. Mi mladim muzičarima pomažemo da se izgrade kombinujući jedno i drugo – rekao je Emir Kusturica otvarajući festival.

Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ je naglasio, da festival dorinosi razvoju ljudskih veza između Srbije i Rusije.

– Tako se stvara jedinstven prostor koji pripada dvema bratskim zemljama – naglasio je Dibalj.

Na otvorenoj sceni, nastupio je čuveni violinista Roman Simović sa Simfonijskim orkestrom „Boljšoj“, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Uživala je publika u izvođenju „Uvertire 1812“ Čajkovskog i „Slikama sa izložbe“ Musorgskog, u nesvakidašnjem ambijentu obojenim vatrometom nad klasikom ukroćenom mokrogorskom divljinom. Ratnički taktovi „Uvertire 1812“ poklopili su se sa zaglušujućim vatrometom, u Kusturičinoj režiji…

Uoči otvaranja festivala, mladi učesnici takmičarskog dela festivala započeli su svoje nastupe pred stručnim žirijem. U Mokru Goru došli su iz srpskih gradova, iz Republike Srpske, Rusije i Belorusije.

„Večernje novosti“ jedini su medijski pokrovitelj festivala „Boljšoj“ iz Srbije. Iz Rusije, medijski pokrovitelji su brojni, tu su „Raša tudej“, „Sputnjih“ i niz drugih…

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla

NP Tara dobitnik priznanja za najatraktivniju filmsku lokaciju

Oglasna Tabla