18.9 C
Uzice
август 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Na leto tender za autoput Beograd – Sarajevo

SARAJEVO – Na leto ove godine biće raspisan tender za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, saopšteno je iz Predsedništva BiH nakon jučerašnjeg sastanka predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izetbegović je rekao da su delegacije BiH i Turske razgovarale o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa, takozvanog prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

„S obzirom na to da nije dovoljno jaka frekvencija saobraćaja preko Goražda, u tom delu planiramo jeftiniju varijantu i to gradnju brzog puta. Na leto ćemo ići sa tenderom za autoput od Sarajeva do Beograda koji će odrediti potencijalne graditelje ovog autoputa“, rekao je Izetbegović.

Turski predsednik je rekao da je autoput Sarajevo-Beograd izuzetno zahtevan projekat zbog geografskog položaja, te da je procenjena vrednost nešto veća od 3 milijarde evra.

Istakao je da to neće moći da se realizuje bez Exim banke koja će verovatno finansirati projekat sa 85 odsto sredstava.

„Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti“, rekao je Erdogan.

Erdogan je podsetio da je izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd ukjučen trojni mehanizam Srbje, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati poseban značaj i predstavljaće pravi “put mira”.

Izvor:Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tekstilci iz Srbije osvajaju svet: Firma „Boa Bogutovo“ iz Arilja oduševila i na sajmu u Londonu

Oglasna Tabla

Vozači kamiona i autobusa neće moći da rade ako do kraja godine ne nabave ovaj dokument

Oglasna Tabla

Ministar Šarčević prisustvovao početku radova na izgradnji fiskulturne sale u Sevojnu

Oglasna Tabla