Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Na koji način se psi brinu za naše zdravlje i zašto dremaju u položaju „Supermena“

Kada je udomila ženku hrta po imenu Mili, dr psihologije Tejlor Huerta, počela je detaljnije da se bavi istraživanjem ovih životinja, razumevanju njihovog ponašanja i otkrivanju znakova koje nam ljubimci šalju.

Dr Huerta naglašava da je njena strast obrazovanje iz oblasti psihologije pasa, što postiže brojnim istraživanjima. Smatra da se rezulati njenih istraživanja mogu praktično primeniti i da mogu da pomognu u boljem razumevanju pasa i njihovih vlasnika. 

„Malo sam znala o psihologiji pasa pre nego što sam udomila Mili, ali ubrzo sam počela da se osećaam kao njen vodič-terapeut. Od anksioznosti zbog razdvajanja, iz prve ruke sam stekla uvid u psihologiju psa“, rekla je dr psihologije Tejlor Huerta.

Dr Huerta je podelila neke od zaključaka istraživanja o karakteru četvoronožnog „najboljeg prijatelja“:

Kad god se vaš pas osloni na vas, često i celom svojom težinom, znajte da je to zapravo njegov način da vas zagrli i da vam do znanja da vas voli.

Možda ćete se osećati krivim kada vidite kako vaš pas tiho i mirno gleda u vaše oči dok se spremate da izađete iz kuće. Ne brinite zbog toga, njegova smirenost je znak da vam veruje i da zna da se sigurno vraćate.

Kada vas pas pogleda duboko u oči, neposredno pre nego što u jednom momentu šetnje dođe trenutak za obavljanje fizioloških potreba – to znači da se oseća ranjivim i da veruje da ćete paziti na njega. Takođe, kada posle obavljanja nužde vaš pas počne da udara nogama, to ne znači da želi da sakrije ono što je ostavio za sobom, već je to način da obeleži teritoriju, i za to koristi miris žlezda u žapama.

Zevanje kod pasa nije sasvim isto kao i ljudsko zevanje. Psi zevaju kako bi umanjili stres i anksioznost, što im pomaže da se smire i ostanu u prijatnom raspoloženju.

A kada je reč o raspoloženju, euforija kada se vraćate kući nakon odsustva, trčanje i lavež – jedan su od najsigurnijih znakova da ste vi i vaš pas duboko povezani.

Povezanost se ogleda i u tome da vaš pas želi da vas razume. To je i razlog što, dok govorite, naginje glavu. Tako pokušava da pročita vaš govor tela i analizira vaš ton glasa.

A ako ste se pitali u kakvom je raspoloženju pas koji se često valja po travi, znajte da oni to rade iz istog razloga kao i deca. Trava je meka, dobro miriše i valjanje po njoj je zabavan način za oslobađanje energije.

Spavanje, spavanje, spavanje…

Zdravi, srećni odrasli psi obično spavaju do 16 sati dnevno. Ako vaš pas ne spava toliko, to može biti znak stresa.

Ako vaš pas spava na boku sa ispruženim nogama, to znači da se oseća bezbedno, da je opušten i na prijatnoj temperaturi.

Položaj Supermena pri spavanju zapravo znači da pas nije u dubokom snu već da samo drema, i da je spreman za svaku akciju i igru sa vlasnikom.

Istraživači otkrivaju da ako vaš pas odluči da spava pored vas, to znači da vam veruje kao nikome drugom. Naučnici su otkrili i da spavanje sa psom pomaže da kvalitetnije spavate tokom noći i da to iskustvo smanjuje ukupan stres.

Razumevanje i briga o zdravlju

Ako vaš pas ima običaj da povremeno pomiriše vaše međunožje, znajte da je u pitanju samo njegov način da proveri vaše zdravlje i raspoloženje. Psi koriste čulo mirisa za osmatranje detalja i okoline. Vaš pas samo na ovaj način proverava da li ste dobro.

Ako se posečete ili imate ranu, pa vaš pas pokuša da je liže, znajte da u njegovoj pljuvački ima antibakterijskih jedinjenja. Dakle, kada pokušavaju da vam ližu posekotinu, to je zato što pokušavaju da vam pomognu da brže ozdravite i da vam rana brže zaceli.

Istraživači su dokazali da psi znaju razliku vremenskih intervala, kraćih i dužih, tako da će razlikovati vreme od sat ili pet sati. Takođe, ako sa vašim ljubimcem imate određenu rutinu, oni će, zahvaljujući osećaju za vreme, tačno predvideti da ih ubrzo očekuje šetnja, igranje ili obrok.

Na kraju, zanimljivo je i zapažanje da psi skoro uvek misle da su njihovi vlasnici u pravu, čak i kada – nisu. Na primer, ako slučajno zgazite psu na šapu, velike su šanse da će pomisliti da je to namerno i sa određenim razlogom.

Foto:ilustracija

Izvor:RTS, BORED PANDA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА