13.5 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA REPORTERI-DOPISNICI

NA DVOTOČKAŠU PO TIBETU I S DECOM DO MORA

Užički atleta Milorad Dragašević prelazi hiljade kilometara na biciklu, a najdraže su mu vožnje s ćerkama i suprugom.

uzice-milorad-dragasevic

Uz osmeh i podršku Užičani uvek otpozdrave kad ovdašnji biciklista i atleta Milorad Dragašević Beli, iza koga su desetine hiljada pređenih kilometara na dvotočkašu, prođe gradom sa neobičnom bicikl-prikolicom u kojoj uživaju njegove ćerke Nađa (11 godina) i Anja (17 meseci).

Ranije im se u ovoj porodičnoj aktivnosti pridruživala supruga i majka Jelena, ali je u poslednje vreme – trudnica je, nosi treće dete – opravdano odsutna.Parolu „što više aktivnosti u prirodi” uselio je u porodicu Dragašević uporni i snažni Milorad (42). Od mladosti ozbiljno je posvećen zahtevnim sportovima, rezervisanim za hrabre.

Bavio se podvodnim ribolovom (roni na dah oko četiri minuta), završio je kurs gorske službe spasavanja, a ne strahuje ni od visina, pripadnik je rezervnog sastava 63. padobranske brigade. Rado planinari, priroda ga privlači. Biciklizmu je, ipak, posebno posvećen. Rekreativno vozi od 1998. godine i to na duge staze.

Od tada je, recimo, ukupno 13 puta biciklom iz Užica išao na more i vraćao se: preko Polimlja kroz kanjon Morače do Sutomora i preko Žabljaka do Trebinja i Dubrovnika.

U svom gradu je, ipak, poznatiji po biciklističkim turama dugim hiljade kilometara. Tako je 2010. godine vozio od Užica do Barselone i nazad, zajedno sa Vladimirom Ševkušićem i Vidoslavom Andžićem. Već 2011. godine stigao je sa Ševkušićem na dvotočkašu do Hilandara, vozio do Transilvanije sa Simenuom Nedovićem, a te godine je biciklom špartao i po Tibetu.

Bila je to biciklistička ekspedicija „Tibet 2011.” između Lase i Katmandua, preko četiri prevoja na 5.200 metara nadmorske visine. Dragašević, inače, na dva točka sada godišnje prelazi između 5.000 i 7.000 kilometara.

– Važna su mi, naravno, sva ta dostignuća, ali draže porodične ture sa ćerkama i suprugom. Ispočetka je Jelena bila skeptična, pitala se da li je pametno da s malom decom planinarimo i vozimo bicikle, a kad je videla koliko Nađa i Anja to vole i kako nam prija, svaka sumnja je nestala – kaže za naš list Beli. Od njihovih porodičnih planinarskih tura, kada su malu Anja nosili u planinarskom rancu za bebe, Dragaševići pominju planinarenje Tarom, do vrha Čigote, izlazak na Ovčar i Kablar.

Što se tiče zajedničkih biciklističkih putovanja, članovi ove porodice najčešće voze kanjonom reke Đetinje, od Užica do Zlakuse i Jelove Gore, te od Karana do Požege. Tada je mala Anja u namenskoj prikolici na dva točka, a roditelji i Nađa na svojim biciklima. U planu im je i porodična tura do mora, iz Užica do Sutomora…

Izvor: www.politika.rs

output_meivxk

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla